26.1.15

Μυστικιστικό Τετράπλευρο: Οραμα και διαχείριση


Ένας τέτοιος σχηματισμός δημιουργείται από τέσσερις πλανήτες που σχηματίζουν μεταξύ τους δύο αντιθέσεις, δύο τρίγωνα και δύο εξάγωνα. Το Τετράπλευρο είναι μια άλλη μορφή ''σταυρωτής αντίθεσης'', όπως και ο σχηματισμός του Μεγάλου Σταυρού, αλλά δε λειτουργεί όπως ο Μεγάλος Σταυρός ο οποίος αποτελείται μόνο από όψεις τετραγώνων. Το Τετράπλευρο αποτελείται από εξάγωνα και τρίγωνα και είναι πιο αρμονικό. Τα τετράγωνα του Μεγάλου Σταυρού δηλώνουν συγκρούσεις που χρειάζεται να επιλυθούν, ενώ τα τρίγωνα στο Τετράπλευρο δηλώνουν το ''όραμα'' και τα εξάγωνα τη ''διαχείριση'' του οράματος.


Ο Dane Rudhyar ονομάζει αυτόν τον σχηματισμό ''practical mysticism'' (πρακτικό μυστικισμό) γιατί η αποκάλυψη που φέρνει η συνειδητοποίηση (αντίθεση) μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε μια ιδανική και εμπνευσμένη πλήρωση-καρποφορία (τρίγωνο) μέσα από τη χρήση της ευφυΐας, της λογικής και της δημιουργικής πρωτοπορίας (εξάγωνο). 

Ο Bil Tierney λέει βέβαια ότι πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο που το άτομο βιώνει και συνειδητοποιεί τις αντιθέσεις (μπορεί να μην τις αντιλαμβάνεται παρά μόνο ως δυσαρμονία, ανισορροπία, διαχωριστικότητα και αγεφύρωτη ένταση), αλλά συνήθως οι αντιθέσεις του Τετραπλεύρου είναι πιο δημιουργικά αποτελεσματικές λόγω του ότι λειτουργούν μέσα σε ένα κύκλωμα τριγώνων και εξαγώνων. Η σύγκρουση και η δυσαρμονία των αντιθέσεων οδηγούν σε ορμητική ανάγκη για ικανοποίηση μέσα από τη δημιουργική διευθέτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αποκτά αυτοπεποίθηση και να λειτουργεί με τρόπο που προάγει πρακτικά την ανάπτυξη του. 

Τα δημιουργικά τρίγωνα συνδέονται μεταξύ τους με τις όψεις των εξάγωνων που παρέχουν ευκαιρίες για δράση και οι αντιθέσεις κατασκευάζουν στην ουσία έναν παραγωγικό και δραστήριο σχηματισμό. Οι αντιθέσεις στον σχηματισμό του Μυστικού Τετραπλεύρου είναι ουσιαστικά ο σκελετός που το κρατάει σε συνοχή και παράγουν ενέργεια η οποία διοχετεύεται μέσα από τα τρίγωνα και τα εξάγωνα για να λειτουργήσει πολύ πρακτικά σε απτά και λογικά πεδία της ανθρώπινης εκδήλωσης, όπως κριτική ικανότητα, επαγγελματική δράση και εκλογίκευση.


Είναι ένας πολύ ισχυρός σχηματισμός και διευκολύνει κατά πολύ το άτομο στην αυτοβελτίωση. Με αυτόν τον σχηματισμό υπάρχουν πολλές ευκαιρίες (εξάγωνα) το άτομο να δει και να αναγνωρίσει (αντίθεση) τα στοιχεία της προσωπικότητάς του με τα οποία έχει βολευτεί (τρίγωνα) και να τα αλλάξει κάνοντάς τα κάτι. Οι ικανότητες και τα ταλέντα του ατόμου αναζητούν διέξοδο να εκφραστούν. Οι συνηθισμένες απαντήσεις δεν αρκούν και με τα τετράπλευρα οι λύσεις έρχονται αναγκαστικά μιας και το άτομο κατά κάποιο τρόπο αφήνεται στα ταλέντα του και αφήνει πίσω τα νοητικά εμπόδια που το περιορίζουν. Υπάρχουν πολύ δυνατά εμπόδια αλλά εξίσου δυνατά είναι τα ταλέντα και οι ικανότητες του ατόμου τα οποία συνθέτονται σε κάτι μοναδικό.

Βέβαια το Μυστικό Τετράπλευρο δυσκολεύει την ανάπτυξη πέρα από τις όψεις που εμπεριέχονται στον σχηματισμό του. Η Joyce Hopewell της σχολής Huber θεωρεί οτι μέσα στο ωραίο και χαλαρό περίγραμμα του τετραπλεύρου που αποτελείται από θετικές όψεις (τρίγωνα και εξάγωνα), κρύβεται ένα πεδίο εσωτερικών τεράστιων αντιθέσεων και συγκρούσεων και ενώ το άτομο δίνει μια ήρεμη και αρμονική εντύπωση, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να παραδεχτεί ότι υπάρχουν προβλήματα και ανισορροπίες. Έτσι, δεν επιλέγει να κοιταξει μέσα του και άρα μένει σε μια επιφανειακή, εξωτερική αρμονία, χωρίς να μπορεί να ξεπεράσει τα εσωτερικά εμπόδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: