9.4.15

Καμπαλιστική Αστρολογία

Τα τρία επίπεδα εξέλιξης των ζωδίων

Η Καμπαλιστική Αστρολογία δεν βλέπει το ωροσκόπιο σαν μέσο για πρόβλεψη, αλλά σαν μέσο για την αποκάλυψη του χαρακτήρα του ανθρώπου, της προσωπικότητάς του, των αδυναμιών του και της δύναμής του. Κάθε ζώδιο μπορεί να εκφράσει το δυναμικό του σε τρία επίπεδα, ανάλογα με τον βαθμό συνειδητοποίησης του ανθρώπου. Κάθε ζώδιο συνδέεται με ένα από τα 12 απλά γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου και κάθε γράμμα αποτελεί το κλειδί για την ερμηνεία και την συνειδητοποίηση που έρχεται για κάθε ζώδιο.


Η ερμηνεία που δίνει η Καμπαλιστική Αστρολογία στα ζώδια βασίζεται στο Sepher Yetzira (Βιβλίο της Δημιουργίας). Το βιβλίο αυτό θεωρείται από τα πλεόν παλιά γραπτά κείμενα που αναφέρονται στον τρόπο δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό, ο οποίος χρησιμοποίησε 32 μέσα: τα 10 Σεφιρόθ και τα 22 γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου. Από τον μύθο η συγγραφή του βιβλίου αποδίδεται στον ίδιο τον Αβραάμ.


Ο Κριός αντιστοιχεί στο εβραϊκό γράμμα Χέυ.
Το Χέυ είναι η πύλη της ζωής και μια γραφική αναπαράσταση των τριών διαστάσεων του χώρου. Το νόημα των τριών γραμμών που χρειάζονται για να δημιουργηθεί το γράμμα, στον άνθρωπο αντιστοιχούν με τις έννοιες σκέψη, λέξη και δράση. Η λειτουργία που αντιστοιχεί στον Κριό είναι ο λόγος και το μέρος του σώματος που του αντιστοιχεί είναι το δεξί πόδι.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Κριός είναι:
  • Το Πρόβατο υπερβολικά παρορμητικός, απρόσεκτος, ανασφαλής, ντροπαλός, παιδικός και άτυχος.
  • Το Κριάρι γεμάτος ενέργεια, αρχίζει πράγματα, παρορμητικός, ικανός για μεγάλα πάθη, διαισθητικός αλλά χωρίς την ικανότητα να γίνεται συγκεκριμένος.
  • Ο αιώνιος Αμνός είναι ο οδηγός, ο αρχηγός που μπορεί να θυσιάσει τον εαυτό του, αγνός και διαφανής με αστείρευτες δυνάμεις.

Ο Κριός έχει συνήθως μια υπέροχη προσωπικότητα. Όμως ο παρορμητισμός του, τα νεύρα του και  ο προφανής εγωισμός του είναι οι βασικοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η μοναξιά που βιώνει. Ο παρορμητισμός του είναι ο βασικός λόγος της κακής του τύχης. Το κλειδί βρίσκεται στο γράμμα Χέυ: σκέψη, λόγος, δράση. Ο Κριός πρέπει να σταθεί για λίγο στο δεξί του πόδι προτού αναλάβει δράση με το αριστερό και να αναλογιστεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων.


Ο Ταύρος αντιστοιχεί στο εβραϊκό γράμμα Βαβ.
Το  γράμμα Βαβ συμβολίζει τη γραμμή που ενώνει τον ουρανό με τη γη και είναι η γραφική απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης και της καθόδου του δημιουργικού σπέρματος στη Γη. Η λειτουργία που αντιστοιχεί στον Ταύρο είναι η συλλογιστική σκέψη και το μέρος του σώματος που αντιστοιχεί σε αυτό το ζώδιο είναι το δεξί νεφρό.
Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Ταύρος είναι:
  • Ο Μόσχος. Λάγνος, ξεροκέφαλος, άπληστος, υλιστής, εγωιστής, χωρίς συνοχή και συγκεκριμένη μορφή, πλαδαρός, δε φροντίζει τον εαυτό του, χωρίς συναισθήματα και χωρίς πνευματικότητα. 
  • Ο Ταύρος. Eργατικός, με μεγάλη σωματική δύναμη, παραγωγικός, δημιουργικός, σταθερός, διαισθητικός, αλτρουιστής,  δημιουργεί συνεχώς αποθέματα.
  • Το Πρόσωπο του Ταύρου. H τέλεια προσωποποίηση της ενέργειας που έχει υλοποιηθεί, η ανθρωποποίηση του πνευματικού κόσμου.

Οι βασικές αδυναμίες του Ταύρου είναι οι επιθυμίες του, τα συναισθήματά του και οι παρορμήσεις του. Μέσα από τον διαλογισμό και τη συλλογιστική σκέψη  ο Ταύρος ελευθερώνεται από αυτή τη σκλαβιά και μετατρέπεται στο ζωντανό σύμβολο-απόδειξη της δύναμης που έχει. Το δεξί νεφρό που του αντιστοιχεί είναι ένας συμβολισμός για την συμβουλευτική ικανότητα που πρέπει να καλλιεργήσει: μέσα από τη συλλογιστική και διαλεκτική σκέψη ο Ταύρος μπορεί να αποκτήσει το δώρο της καθοδήγησης των άλλων και της έμπνευσης.


Ο Δίδυμος αντιστοιχεί στο εβραϊκό γράμμα Ζάιν.
Το σύμβολο του γράμματος μοιάζει με ένα στιλέτο ή με ένα ξίφος. Είναι η γραφική απεικόνιση της ένωσης δύο αντίθετων κατευθύνσεων και με αυτόν τον τρόπο το σύμβολο μετατρέπεται στο χρυσό σκήπτρο της ένωσης του αρσενικού με το θηλυκό. Η λειτουργία που αντιστοιχεί στον Δίδυμο είναι η κίνηση και το μέρος του σώματος είναι το αριστερό πόδι.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Δίδυμος είναι:
  • Ο Διπλός. Χωρίς αρχές, εγωιστής, άπιστος και διπρόσωπος, απατηλός, καχύποπτος, άτακτος.
  • Ο Σύνθετος. Δυνατός, εύστροφος, έξυπνος, βασίζεται στον εαυτό του, τολμηρός, πολύ φιλικός, περίεργος, εξωστρεφής.
  • Ο Ενοποιημένος. Είναι η προσωποποίηση της ένωσης του αρσενικού με το θηλυκό, η πεμπτουσία της ανώτερης λειτουργίας του μυαλού, ο πεφωτισμένος νους.

Ο Δίδυμος είναι αεικίνητος και συνεχώς αναζητά την αδελφή του ψυχή. Είναι λοιπόν, εξωστρεφής και περίεργος να γνωρίσει τους ανθρώπους. Στην πορεία όμως αρχίζει και βαριέται τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Το αριστερό πόδι συμβολίζει την συνεχόμενη κίνησή του. Το κλειδί βρίσκεται στον συμβολισμό του γράμματός Ζάιν: από το στιλέτο στο χρυσό σκήπτρο. Η συνεχόμενη αναζήτηση σταματά με την συνειδητοποίηση πως η δίδυμη ψυχή που αναζητά βρίσκεται μέσα του.


Ο Καρκίνος αντιστοιχεί στο εβραϊκό γράμμα Χετ.
Το Χετ είναι η μήτρα, μια πύλη με δύο στήλες που είναι τα γράμματα βαβ και ζάιν. Η ένωση του αρσενικού με το θηλυκό (ζάιν) και η κάθοδος του ουράνιου σπέρματος (βαβ). Το χετ είναι το σύμβολο της ένωσης που παράγει καρπούς, της παραγωγικής ένωσης. Η λειτουργία που αντιστοιχεί στον Καρκίνο είναι η όραση και το μέρος του σώματος είναι το δεξί χέρι.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Καρκίνος είναι:
  • Το Καβούρι. Δηλητηριώδης, τρομαγμένος, δέσμιος των αναμνήσεων, εκδικητικός, θλιμμένος, γεμάτος αποστροφή, αναζητά καταφύγιο στα υλικά αντικείμενα, ψυχολογικά ευμετάβλητος.
  • Ο Καρκίνος. Ήρεμος, καλός από τη φύση του, δοτικός, άνθρωπος της οικογένειας, συγκρατημένος, ζεστός και συναισθηματικός, μερικές φορές θλιμμένος και μυγιάγγιχτος.
  • Ο Πρίγκηπας του Καλού. Είναι ο ταλαντούχος πρόσκοπος της πνευματικότητας και η λειτουργία της όρασης φτάνει στο ανώτερο σημείο της μέσα από τον έλεγχο του φόβου και των αισθημάτων.

Ο Καρκίνος έχει να νικήσει τους φόβους του προκειμένου να μπει και να αρχίσει να περπατά στον σωστό δρόμο. Αυτός είναι και ο συμβολισμός του δεξιού χεριού, το σωστό μονοπάτι. Η σχέση με τους γονείς, ειδικότερα με τη μητέρα, είναι πάντα ένα θέμα  σύγκρουσης ή εξάρτησης για τον Καρκίνο. Το κλειδί βρίσκεται στο γράμμα Χετ: δώσε στους άλλους αγάπη χωρίς όρους ακολουθώντας το αγνό μητρικό ένστικτο.


Στον Λέοντα αντιστοιχεί το εβραϊκό γράμμα Τετ.
Στο γράμμα αυτό παρατηρούμε ότι η αριστερή του πλευρά είναι ευθεία ενώ η δεξιά του είναι λυγισμένη. Αποτελεί την γραφική απεικόνιση του φιδιού, ενός ισχυρού και πανέξυπνου ζώου. Το Τετ είναι το σύμβολο της δύναμης και της αρχηγίας, το σύμβολο της δύναμης του Ήλιου. Η λειτουργία του Λέοντα είναι η ακοή και το μέρος του σώματος είναι το αριστερό νεφρό.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Λέων είναι:
  • Ο Σκύμνος. Ανώριμος, ανασφαλής, σε απόγνωση, με κατάθλιψη, αβοήθητος, εγωιστής, με σύμπλεγμα κατωτερότητας, καταλαβαίνει το δυναμικό του αλλά δε μπορεί να το εκφράσει, του λείπει η ενέργεια.
  • Το Λιοντάρι. Θαρραλέος, δημιουργικός, ισχυρός, επηρεάζει τους άλλους, αξιόπιστος, γενναιόδωρος, επίμονος, εγωκεντρικός, ξεροκέφαλος, λάγνος.
  • Ο Λέων. Χάρη στην πλήρη ανάπτυξη του δυναμικού του, σε αυτό το επίπεδο το Λιοντάρι είναι ευκατάστατο οικονομικά, γενναιόδωρο και πεφωτισμένο. Είναι η τέλεια ενσάρκωση της ηλιακής δύναμης. 
Το Λιοντάρι πάντα γεννιέται με χαρίσματα αλλά στη ζωή του πρέπει να αγωνιστεί για να τα εκδηλώσει. Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι οι εχθροί του και οι παθιασμένες επιθυμίες του είναι η αδυναμία του. Το αριστερό νεφρό είναι το φίλτρο μέσα από το οποίο αφουγκραζόμαστε τον κόσμο. Το να αφουγκράζεται τις ανάγκες των άλλων και να συμπεριφέρεται ηγετικά στο να τις ικανοποιήσει είναι ο δρόμος του Λιονταριού. Το κλειδί βρίσκεται στο γράμμα Τετ: να μεταμορφώσει το φίδι σε θεϊκό σκήπτρο και να λάμψει σαν τον ήλιο.


Στην Παρθένο αντιστοιχεί το εβραϊκό γράμμα Γιόντ
Είναι το σύμβολο της ταπεινότητας και της δεκτικότητας γιατί είναι το πιο μικρό από τα γράμματα του αλφαβήτου. Δείχνει την ικανότητα να αδειάζει κανείς το περιεχόμενο της προσωπικότητάς του για να δημιουργήσει χώρο σε καινούργιες, χρήσιμες αξίες. Η λειτουργία της Παρθένου είναι η πράξη και το μέρος του σώματος που της αντιστοιχεί είναι το αριστερό χέρι.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει η Παρθένος είναι:
  • το μικρό ΚορίτσιΝευρική, απαισιόδοξη, ανικανοποίητη, με αυτολύπηση, εργασιομανής, υπερβολικά υλίστρια,  πάντα ενδιαφέρεται για τις οικονομικές υποθέσεις, είτε με υπερβολική λαγνεία είτε απέχει υπερβολικά από το σεξ, θαυμάζει τον εαυτό της, υποχόνδρια, δικαιολογεί τον εαυτό της, δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί τίποτα.
  • η αγαπημένη Γυναίκα. Ακριβής, υγιής, χωρίς προσχήματα, εκτιμά, είναι ευγενική, αναζητά να συνειδητοποιήσει περισσότερο τον εαυτό της.
  • η αξιόλογη Σύζυγος. Είναι η τέλεια προσωποποίηση του θηλυκού στοιχείου. Αναγνωρίζει τις αληθινές αξίες στη ζωή και τη σημασία της θηλυκής ενέργειας στην πνευματικότητα.
Η Παρθένος συνεχώς ενδιαφέρεται να κάνει πράξεις και την ελκύει η ύλη. Το υπερτροφικό της Εγώ την εμποδίζει από το να είναι ανοιχτή και δεκτική στους άλλους. Αναζητά καταφύγιο στην απασχόληση, με αποτέλεσμα η εργασία να είναι γι αυτήν ο στόχος και όχι το μέσον για έναν σκοπό. Το κλειδί βρίσκεται στο Γιόντ: να γίνει αγνή, άδεια και διαφανής. Να ανοίξει και να δεχτεί (αυτός είναι και ο συμβολισμός του αριστερού χεριού) και να αποκαλύψει την αξία του θηλυκού ρόλου στην ύπαρξη.


Στον Ζυγό αντιστοιχεί το εβραϊκό γράμμα Λάμεντ.
Το Λάμεντ είναι το μόνο γράμμα που όταν γράφεται ανεβαίνει πάνω από τη γραμμή και κατεβαίνει κάτω από αυτήν. Συμβολίζει τη σκάλα του Ιακώβ, τη σκάλα που οδηγεί στον Παράδεισο. Είναι το σύμβολο του ξεπεράσματος του εαυτού και των προσωπικών μας ορίων. Υπονοεί δύναμη χαρακτήρα και θέλησης. Είναι η διδασκαλία μετά την απόκτηση της γνώσης. Η λειτουργία του Ζυγού είναι η αφή και το μέρος του σώματος που σχετίζεται με τον Ζυγό είναι η χοληδόχος κύστη.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Ζυγός είναι:
  • Η Ζυγαριά της Απάτης. Επιφανειακός, ρηχός, ευκολόπιστος, γεμάτος από στερεότυπες ιδέες, μη αποτελεσματικός, μη πραγματιστής, ουτοπικός, απατεώνας, ψεύτικος, εγωιστής, σχιζοφρενής.
  • Η Ζυγαριά της Παλινδρόμησης. Αμφίβολος, μη ξεκάθαρος, αναποφάσιστος, εμπαθής,  ευχάριστος, συμπαθής, δημιουργικός, καλλιτεχνικός, με στυλ και γούστο. φιλόδοξος.
  • Το Δέντρο της Ζωής. Σε αυτό το επίπεδο έχει σταματήσει η παλινδρόμηση και δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες, Ο Ζυγός φτάνει πλέον στην τέλεια αρμονία και γίνεται το τέλειο σύμβολο της αρμονίας ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό.

Η ζωή του Ζυγού εξαρτάται από την αφή, και τη φυσική επαφή μέσα από το άγγιγμα. Το άγγιγμα μέσα από τη συνειδητή και ισορροπημένη σεξουαλικότητα γίνεται πηγή δύναμης και ευτυχίας. Η χολή που αναλογεί στον Ζυγό καταδεικνύει το αδύναμο ενδοκρινολογικό σύστημα του ζωδίου. Το κλειδί είναι το γράμμα Λάμεντ: ο μόχθος να ανέβεις στα ουράνια επιτυγχάνοντας τη γνώση και ξεπερνώντας τα προσωπικά όρια.


Στον Σκορπιό αντιστοιχεί το γράμμα Νουν.
Το Νουν έχει μια μορφή που αναπαριστά ένα πρόσωπο που έχει σκύψει, λυγίζοντας από κάποιο βάρος που κουβαλάει. Είναι το σύμβολο της πτώσης και της δυνατότητας για αντίδραση και ανάσταση. Η λειτουργία του Σκορπιού είναι η όσφρηση και το μέρος του σώματος που του αντιστοιχεί είναι το λεπτό έντερο.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Σκορπιός είναι:
  • Ο Σκορπιός. Γεμάτος μ αρνητικά συναισθήματα, ζηλιάρης, κτητικός, τρομαγμένος, υπερβολικά θυμωμένος, διψά για δύναμη, ψυχωτικός, ανώμαλος, ανήθικος, απρεπής, στερημένος, καταστροφικός.
  • Το Φίδι. Καυστικός ομιλητής, μοιχός, μαγευτικός, με πολλές διανοητικές ικανότητες, ενστικτώδης, μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για σπουδές πάνω στον εσωτερισμό, έντονη σεξουαλικότητα, δόλιος και προδοτικός, με βαθιές ρίζες, εντοπίζει τα λάθη και είναι ικανός να υποφέρει πολλές δυσκολίες.
  • Ο Αετός. Είναι η τέλεια προσωποποίηση της ικανότητας για όραση και για διάκριση. Η απόλυτη αντικειμενικότητα και ένα από τα τέσσερα μεσσιανικά σύμβολα.
Ο Σκορπιός είναι καταδικασμένος να υποφέρει και να αντιδρά και είναι το ζώδιο στο οποίο η διαφορά ανάμεσα στα τρία επίπεδα είναι εμφανέστερη. Η προσέγγιση που κάνει στη ζωή ο Σκορπιός μέσα από τα σπλάχνα, το ένστικτο, την όσφρηση και τις αισθήσεις  είναι και η βασική του αδυναμία. Ο δεσμός του με τη μητέρα μπορεί και να καταλήξει σε σκλαβιά ενώ το δηλητήριό του επιδρά περισσότερο στον ίδιο παρά στους άλλους με αποτέλεσμα να τον οδηγεί σε απομόνωση. Το κλειδί είναι στο γράμμα Νουν: Ανόρθωση μετά την πτώση και χρήση τις αστείρευτης δύναμής του με θετικό, δημιουργικό τρόπο.


Στον Τοξότη αντιστοιχεί το εβραϊκό γράμμα Σάμεχ.
Το Σάμεχ είναι το μοναδικό κυκλικό γράμμα στο εβραϊκό αλφάβητο. Είναι το σύμβολο της ανταλλαγής, της ροής, της ρευστότητας και της κυκλοφορίας. Αναφέρεται σε ταξίδια πραγματικά και πνευματικά. Η λειτουργία του Τοξότη είναι ο ύπνος και το μέρος του σώματος που του αντιστοιχεί είναι το κάτω μέρος του στομαχιού.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Τοξότης είναι:
  • Το Άλογο. Ηδονιστής, τζογαδόρος, στενόμυαλος, άκαμπτος, παιδιάστικος, κουτσομπόλης, απόμακρος, αναίσθητος, άχαρος, άγαρμπος, βαρύς και στοχαστικός, καλπάζει προς το μέλλον ξεχνώντας το παρελθόν.
  • Ο Τοξότης. Φιλόδοξος, ασφαλής, αισιόδοξος, γενναιόδωρος, ερευνητικό πνεύμα, πρόθυμος να βοηθήσει,  πειστικός και διανοούμενος
  • Το Ουράνιο Τόξο. Είναι ο αρχιερέας που μπορεί να καθοδηγήσει τις ψυχές μέσα από τον ίδιο ως παράδειγμα. Είναι απόλυτα δοσμένος στην πνευματικότητα και σαν τόξο κατευθύνεται στον στόχο του χωρίς να παρεκκλίνει.  

Ο Τοξότης  είναι αγνή φωτιά και μπορεί να κάψει και να καταστρέψει τα πάντα επειδή κάτι άλλο του τράβηξε την προσοχή. Το στομάχι είναι το μέρος στο σώμα μας όπου καίγονται τα πάντα, όπου όλα λιώνουν. Ο ύπνος είναι ο τρόπος να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα και ο Τοξότης λατρεύει να ταξιδεύει σωματικά αλλά και πνευματικά.  


Στον Αιγόκερω αντιστοιχεί το γράμμα Άιν.
Το Άιν  είναι η γραφική αναπαράσταση δύο ματιών και μιας μύτης. Αντιπροσωπεύει το βλέμμα της σοφού που κοιτάζει από το ανώτερο σημείο. Ο δυισμός όμως, αριστερό μάτι-δεξί μάτι, καλό- κακό, μπορεί να θολώσει την όραση και να μπερδέψει το μυαλό. Η λειτουργία του Αιγόκερω είναι ο θυμός και το μέρος του σώματος που του αντιστοιχεί είναι  το συκώτι.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Αιγόκερως είναι:
  • Ο Τράγος. Βίαιος, καταχράται τη δύναμή του, παραπονιέται, οικτίρει τον εαυτό του, βασανίζεται, είναι υπερόπτης και καβγατζής,  αγενής και γκρινιάρης.
  • Η Κατσίκα. Πειθαρχημένος, θέλει να επιτύχει στα πάντα, ψυχρός, κλειστός συναισθηματικά, έχει μια ισχυρή θέληση.
  • Το Κατσίκι. Νεότητα μέσα από από τη σοφία. Σε αυτό το επίπεδο ο Αιγόκερως έχει καλές ποιότητες, είναι αμέριστος και δεν κινείται με το προσωπικό του όφελος. Είναι ο Κριτής.

Ο Αιγόκερως διαθέτει μια κοινωνική συνείδηση και συνεχώς διερευνά τον ρόλο του μέσα στην κοινωνία και στις ομάδες. Ο θυμός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος φίλος του Αιγόκερω αν πρόκειται για μια αντίδραση απέναντι στο κακό και στο λάθος και αν οδηγεί στο καλό τελικά. Μπορεί όμως να γίνει η μεγαλύτερή του αδυναμία και μπορεί να βλάψει την ψυχική και σωματική του ανανέωση (συκώτι), αν δεν τον διαχειριστεί σωστά. Το κλειδί βρίσκεται στο Άιν: ξεφορτώσου τη δυαδικότητα και απελευθέρωσε την όραση από τα σύννεφα της οργής, επιστρέφοντας στην παιδικότητα της ψυχής.


Στον Υδροχόο αντιστοιχεί το γράμμα Τσάντι.
Το Τσάντι είναι η γραφική αναπαράσταση ενός προσώπου. Επίσης αναπαριστά ένα δέντρο ή μια ''κεραία''. Το Τσάντι είναι η μέγιστη έκφραση της αντικειμενικής ατομικότητας, της ατομικότητας χωρίς καμία προσωπική αναφορά. Το όνομα Τσάντι είναι πολύ κοντά στη λέξη τσαντίκ που στα εβραϊκά σημαίνει τον ευσεβή άνθρωπο και τον πνευματικό αρχηγό. Η λειτουργία του Υδροχόου είναι η τροφή και το μέρος του σώματος που του αντιστοιχεί είναι το πάνω μέρος του στομαχιού.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Υδροχόος είναι:
  • Το Δοχείο. Εύκολα επηρεάσιμος, κονφορμιστής, καταβροχθίζει τα πάντα (υλικά και μη), εγωιστής, επιφανειακός, κενός, χωρίς πνεύμα, άκαμπτος, κακός, μίζερος και σφιχτοχέρης.
  • Ο Υιός του Ανθρώπου. Φλεγματικός, ανεκτικός, ιδεαλιστής, ελαφρώς επιφανειακός, αναποφάσιστος, σκεπτικιστής και σκεπτόμενος.
  • To Πρόσωπο του Ανθρώπου. Είναι ο σοφός άνθρωπος. Ο άγιος και ο πεφωτισμένος. Αγνός και χωρίς διαφθορά.

Η παραβολική λειτουργία της τροφής και το πάνω μέρος του στομάχου, το στόμα, τα 32 δόντια και ο οισοφάγος καταδεικνύουν ακριβώς την αδυναμία του Υδροχόου: η σχέση του εξωτερικού κόσμου με την προσωπικότητα. Ο Υδροχόος πρέπει να μάθει πώς να μασάει την ''τροφή'' και πώς να μπορεί να τη βάζει μέσα του χωρίς όμως να επηρεάζεται. Το κλειδί είναι το γράμμα Τσάντι: να αποφεύγει τις περισπάσεις, να στέκεται όσο το δυνατόν πιο σταθερά και να μην παρασύρεται, και σαν δέντρο με βαθιές ρίζες να να πασχίζει για την τιμιότητα, τη συνέπεια και το καλό.


Στον Ιχθύ αντιστοιχεί το εβραϊκό γράμμα Κοφ.
Το Κοφ είναι το μόνο γράμμα που κατεβαίνει κάτω από τη γραμμή και πηγαίνει στο σκοτάδι. Είναι το γράφημα που δείχνει την κάθοδο στην κόλαση. Δείχνει όμως και τον δρόμο για την άνοδο, τη δυνατότητα να πέσεις και να σηκωθείς. Αναφέρεται στο συλλογικό ασυνείδητο. Η λειτουργία του Ιχθύος είναι το γέλιο και το μέρος του σώματος είναι η σπλήνα.

Τα τρία επίπεδα από τα οποία περνάει ο Ιχθύς είναι:
  • Ο Λεβιάθαν. Καταστροφέας, τον ελκύουν οι κακές παρέες, πέφτει θύμα των παθών, παρεμβαίνει βίαια, επιθετικός, καταπιεσμένος, ανασφαλής, μυεί τους άλλους σε κακές συνήθειες, μελοδραματικός και εξυπνάκιας.
  • Οι Ιχθύες. Πάρα πολύ ευαίσθητος, πολύ εύκολα επηρεάσιμος, πολύ έξυπνος αλλά δε σκέφτεται με διάκριση, πολυσύνθετη προσωπικότητα, είναι τόσο προσαρμόσιμος που φαίνεται να έχει πολλαπλές προσωπικότητες, ικανός για βαθιά φιλία.
  • Ο Ιχθύς. Το επίπεδο στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να βρει τη Σοφία. Ο εκπεσών διδάσκαλος που βρίσκει τη δύναμη να σηκωθεί και πάλι και να ενωθεί και με τις άλλες ψυχές. Το επίπεδο της απόλυτης θυσίας.

Οι Ιχθύες έχουν πάντα μια πολύπλοκη προσωπικότητα. Η ειρωνεία, το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός (γέλιο) βοηθάνε έναν Ιχθύ να σώσει τον εαυτό του. Η σπλήνα είναι το σύμβολο της ανοσίας και οι Ιχθύες πρέπει να μάθουν να μην επηρεάζονται από τα συναισθήματα των άλλων ώστε να αποφύγουν να χαθούν εντελώς μέσα στην ευαισθησία τους. Το κλειδί είναι το γράμμα Κοφ: δεν έχει σημασία πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει κάποιος αν μπορέσει να βρει τον τρόπο να ανέβει και πάλι και να σώσει τους άλλους.

το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον ιστότοπο αστρολογίας και μεταφυσικής astropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: