16.1.13

Σύνοδος Αφροδίτης -Πλούτωνα 17.1.2013


''Οι κυβερνήτες των Δεσμών της Σελήνης (Πλούτωνας και Αφροδίτη) σε σύνοδο στον Αιγόκερω…
Όταν οι μνήμες του παρελθόντος αντικρίζουν κατάματα το αύριο για χάρη της κάθαρσης…''

(το άρθρο ανήκει στον φίλο και ερευνητή Ηλία)


Ήδη από τον Αύγουστο του 2012 οι     Δεσμοί της Σελήνης έχουν εισέλθει  στον άξονα Σκορπιού-Ταύρου και παλεύουν με νύχια και με δόντια, για να μας υποδείξουν το «δρόμο της εξέλιξης». Ο Νότιος Δεσμός στο ζώδιο της ύλης, της σταθερότητας και της συνήθειας (Ταύρος) φρενάρει την ούτως ή άλλως δύσκολη αποστολή που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, κρατώντας μας προσκολλημένους σε επιφανειακούς στόχους. Έτσι, ενώ τα πάντα έχουν αλλάξει άρδην και συνεχίζουν να αλλάζουν γύρω μας, νοσταλγούμε την οικονομική ευημερία μιας «πεθαμένης» πλέον εποχής…Μιας εποχής που συντηρούσε –κατά τρόπο τουλάχιστον νοσηρό- την επιφανειακή προσέγγιση της ζωής: Αναγωγή της ύλης σε αυτοσκοπό, ηθική της «ήσσονος προσπάθειας», ακόρεστη κερδοσκοπία, ρουσφέτια, αφθονία αγαθών, υπερκατανάλωση, ανέσεις, καλοζωία, στασιμότητα, αυτοεκτίμηση στηριζόμενη σε υλιστικά κριτήρια, αξίες πεπαλαιωμένες, γιγαντωμένη ανάγκη για συναισθηματική και υλική ασφάλεια…



Ωστόσο, η «χρυσή» εκείνη εποχή ανήκει πια στο παρελθόν και μάλλον έφτασε η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε και να το αποδεχθούμε. Κι αν ο τραυματισμένος μας ψυχισμός μας ωθεί σε μάταιη αναπόληση ή μοιρολόγια για αυτό που χάσαμε, μάλλον θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα, προκειμένου να βαδίσουμε επιτέλους στο μονοπάτι που προστάζει ο Βόρειος Δεσμός! Και μιλάμε για το «Σκορπίσιο» εκείνο μονοπάτι της αναγέννησης και της μεταμόρφωσης! Το ουσιαστικό μέρος της ζωής βρίσκεται εδώ και περιμένει μέχρι να δει την αξία του να αναγνωρίζεται, μέχρι να εξαπλωθεί και να κυριαρχήσει στις ανθρώπινες κοινωνίες, διαλύοντας οτιδήποτε ανούσιο και επιφανειακό! Η εσωτερική –ενίοτε και αόρατη- διάσταση των πραγμάτων κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό πολλαπλάσιας αξίας από εκείνη της υλικής διάστασης, την οποία κατ’ εξακολούθηση θεοποιούσαμε και εξυμνούσαμε στο παρελθόν. Το σύμπαν μας ωθεί σε ένα καινούριο μότο ζωής: «Η ύλη είναι φθαρτή, η δε ψυχή αθάνατη»…Το μόνο που μένει είναι να αφουγκραστούμε τους κοσμικούς κραδασμούς και να ανταποκριθούμε στο υπερβατικό αυτό κάλεσμα.

 Το «κλειδί» για την υπέρβαση που καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε δεν είναι άλλο από τη σύνοδο Αφροδίτης/Πλούτωνα, που κορυφώνεται στις 17 Ιανουαρίου 2013. (ώρα 03:27:40) Μια σύνοδος εκρηκτική, που λαμβάνει χώρα στο σκληροπυρηνικό ζώδιο του Αιγόκερω και προλέγει βαθύτατο συναισθηματικό πόνο, ταυτόχρονα όμως…κάθαρση και ριζικές αλλαγές. Οι κοινωνικές δομές, η δημόσια εικόνα, η ιεραρχία, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η εμμονή με το «φαίνεσθαι», η έλλειψη αξιοκρατίας, οι αρρωστημένες φιλοδοξίες που έβλαπταν το συλλογικό καλό, ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα…μπορούν να καταρρεύσουν οριστικά, με την προϋπόθεση πάντα ότι επιθυμούμε στα αλήθεια αυτή την «μεταμόρφωση».

Θα πρέπει βέβαια να υπακούσουμε στην εσωτερική εκείνη φωνή που μας θέλει να βρισκόμαστε αντιμέτωποι – χωρίς υπεκφυγές και ευθυνοφοβία- με το παρελθόν…με τις αξίες εκείνες (αν μπορούν να ονομαστούν έτσι) που άλλοτε έμοιαζαν ως η τέλεια «κοσμοθεωρία» της μεγιστοποίησης του υλικού κέρδους, του εύκολου πλουτισμού (Αφροδίτη = κυβερνήτης του Νότιου Δεσμού στον Ταύρο), αλλά μας οδήγησαν τελικά σε μια πολυεπίπεδη παρακμή.
Το μέλλον (Πλούτωνας = κυβερνήτης του Βόρειου Δεσμού στον Σκορπιό) «κλείνει το μάτι» στο παρελθόν, σηματοδοτώντας το «θάνατο» μιας παρελθοντικής κατάστασης. Ένας ξεπερασμένος (και αποτυχημένος, όπως απέδειξε η ιστορία) κύκλος κλείνει, για να ανοίξει ταυτόχρονα ένας καινούριος- περισσότερο φωτεινός, εποικοδομητικός, αλλά και γνήσια πνευματικός!

Η σύνοδος Αφροδίτης/Πλούτωνα είναι στην ουσία μια συνάντηση τιτάνων: παρελθόντος-μέλλοντος! Και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο πραγματικά κομβικό, αφού μέσα από αυτό πρόκειται να γεννηθεί η…αλλαγή. Μια αλλαγή που θα επέλθει κατόπιν επίπονης επαναξιολόγησης της ίδιας της ζωής, των επιθυμιών, των αξιών, των συναισθηματικών μας αναγκών, των προτεραιοτήτων μας. Κι αυτή ακριβώς η επαναπροσέγγιση θα μας φέρει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα, θα μας αφυπνίσει (αν φυσικά και οι ίδιοι προσπαθήσουμε να απαρνηθούμε τη βολή της συνήθειας) και πιθανόν να μας οδηγήσει στη συνειδητότητα.

Η συνειδητοποίηση, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι! Απεναντίας, θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, ο δε φόβος της αλλαγής θα είναι –αν μη τι άλλο- ψυχικά εξοντωτικός. Η αυτοεκτίμησή μας θα «τραυματιστεί» εξαιτίας του οριστικού (και αναγκαστικού εν μέρει) αποχωρισμού από την παλιά ζωή μας, που υποτίθεται ότι μας προσέφερε απλόχερα την ευημερία. Κυρίως, όμως, θα «τραυματιστεί», επειδή θα συνειδητοποιήσουμε σε βάθος τα ίδια μας τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Συναισθήματα, ζήλειας, εκδίκησης, ψυχαναγκασμού, εμμονές, ανασφάλειες (μια και αντιλαμβανόμαστε ότι ο έλεγχός μας πάνω στα μέχρι τώρα κεκτημένα μας είναι σχεδόν μηδαμινός) μπορεί να έλθουν στην επιφάνεια για να μας αποπροσανατολίσουν από την αποστολή μας. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται ο κίνδυνος να υπερτερήσει η ευκολία του παρελθόντος έναντι της ανάγκης για πλήρη και ουσιαστική αναδιάρθρωση. Τα αρχέτυπα και οι δυναμικές της παλιάς μας ζωής θα επιδιώξουν να φρενάρουν και να «ρουφήξουν» σαν μια μαύρη τρύπα τον αέρα της ανανέωσης που, απωθημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ασυνείδητο, επιδιώκει επιτέλους να έρθει δυναμικά στο προσκήνιο.
Αν δείξουμε υπομονή και σθένος, αν θέσουμε ξεκάθαρους και απτούς στόχους, αν απομυθοποιήσουμε και επαναπροσδιορίσουμε την ύλη, αν δώσουμε έμφαση στο «είναι» έναντι του «φαίνεσθαι/έχειν», αν κατανοήσουμε ότι η Νέα Κοινωνία χρειάζεται καινούριες αξίες και κοινωνικές δομές, τότε μόνο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον πόνο μας και θα τον μετουσιώσουμε σε κάθαρση, προκειμένου να ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες και τα συντρίμμια μας, τοποθετώντας νέα, υγιή και περισσότερο στέρεα θεμέλια….
Η περιβόητη σύνοδος της Αφροδίτης πραγματοποιείται σε ζωδιακή μοίρα που είναι γνωστή ως «η μοίρα της μνήμης», επιβεβαιώνοντας τον αφυπνιστικό ρόλο που –θεωρητικά τουλάχιστον- μπορεί να διαδραματίσει το παρελθόν μας στην ίδια μας την εξέλιξη. Συν τοις άλλοις, πρόκειται για μια μοίρα η οποία σχετίζεται με τον αποκρυφισμό και μας δίνει τη δυνατότητα να δράσουμε με σύνεση και σοφία. Ως εκ τούτου, η συνειδητοποίηση των περιορισμών που μέχρι τώρα έχουμε βιώσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διακρίνουμε την αναγκαιότητα της εσωτερικής μας μεταμόρφωσης αλλά και της λύτρωσής μας από τον προηγούμενο τρόπο ζωής μας!
Σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αισθανθούμε ότι οι στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ερωτικών) δεν μας καλύπτουν πλέον. Είναι πιθανό να νιώσουμε την ανάγκη να πραγματοποιήσουμε νέα συναισθηματικά ξεκινήματα ή να αλλάξουμε εντελώς την ήδη υπάρχουσα σχέση μας. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν πρόσωπα του παρελθόντος (αφού η Αφροδίτη κυβερνά το Νότιο Δεσμό και ο Νότιος Δεσμός παραδοσιακά σχετίζεται με το «παρελθόν») κι εμείς να κληθούμε να εξετάσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν, κυρίως όμως να αποφασίσουμε αν αυτοί οι άνθρωποι αξίζει να ξαναμπούν στη ζωή μας.


Ο δε Κρόνος, ως κυβερνήτης του Αιγόκερω, όπου και πραγματοποιείται η εν λόγω σύνοδος, σταθερά στο ζώδιο του Σκορπιού (εντός της Via Combusta και σε μοίρα μάλιστα που δηλώνει ανασφάλεια και φοβίες) επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα που θα είχε μια ριζική αλλαγή σε αυτή τη φάση. Ίσως, ο Κρόνος μας δώσει το «μάθημά» μας με τρόπο κάπως σκληρό. Σίγουρα, ωστόσο, θα βιώσουμε ψυχολογικό πόνο, γι’ αυτό και θα πρέπει να παλέψουμε με τους προσωπικούς μας «δαίμονες» που αποτελούν απειλή για την εσωτερική μας ισορροπία. Επιπλέον, καλούμαστε να «δαμάσουμε» τις ερωτικές μας επιθυμίες, χωρίς αυτό να μας απομακρύνει από το πάθος και την ικανοποίηση. Απλώς, το σύμπαν ζητάει από εμάς να αντιμετωπίσουμε το σεξ με περισσότερη σοβαρότητα και ωριμότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να το απολαύσουμε και περισσότερο. 
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται επαναξιολόγηση, αναθεώρηση προηγούμενων καταστάσεων, με αποτέλεσμα η δομή των σχέσεών μας να αλλάζει. Καινούριες βάσεις μπαίνουν, με κινητήρια δύναμη το πάθος αλλά και την απόλυτη ψυχική, συναισθηματική ένωση. Οι ερωτικές επιθυμίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η ανάγκη για σεξουαλική απελευθέρωση έντονη. Οι σχέσεις θα βιώνονται σαν κάλεσμα του πεπρωμένου (είτε για καλό είτε για κακό) και οι όποιες γνωριμίες (σε ερωτικό επίπεδο) θα μοιάζουν με μοιραίο γεγονός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Συν τοις άλλοις, το εξάγωνο που σχηματίζει ο Κρόνος με τη σύνοδο μας οπλίζει με αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και εσωτερική δύναμη, παρότι μπορεί να βιώνουμε έντονα το συναίσθημα της μοναξιάς, ακόμα κι αν έχουμε αρκετούς ανθρώπους γύρω μας. Επιπροσθέτως, την ημέρα της κορύφωσης της συνόδου ο Βόρειος Δεσμός βρίσκεται σε ζωδιακή μοίρα που δηλώνει την αίσθηση του καθήκοντος και την αντοχή. Ας ελπίσουμε ότι θα υπερισχύσει έναντι της μοίρας του Νότιου Δεσμού, που δηλώνει τον κίνδυνο για κοινωνικές και άλλες παρεκκλίσεις.
Από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τη δυσαρμονική όψη του Ουρανού προς τη σύνοδο Αφροδίτης/Πλούτωνα (τετράγωνο), η οποία κάνει την ατμόσφαιρα αρκετά ηλεκτρισμένη και μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε κεραυνοβόλους έρωτες (ή ξαφνικούς χωρισμούς) αλλά και σε επαναστατικές συμπεριφορές. Η τελευταία αυτή πιθανότητα μάλιστα ενισχύεται εξαιτίας του παραδοσιακού κυβερνήτη του Βόρειου Δεσμού –Άρη- στο επαναστατικό και προοδευτικό ζώδιο του Υδροχόου. Και μιλάμε για επαναστατικές συμπεριφορές τόσο ατομικά όσο και συλλογικά ως κοινωνία ή ακόμη και ως ανθρωπότητα εν γένει. 

Εξαιτίας δε της αβυσσαλέας ανάγκης μας για «αναγέννηση» αισθανόμαστε έτοιμοι να εκραγούμε και γινόμαστε επιθετικοί, απρόβλεπτοι και απότομοι. Δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τη στασιμότητα που «βαλτώνει» τη ζωή μας και ψάχνουμε απεγνωσμένα διεξόδους σωτηρίας. Εν τούτοις, αν δεν λειτουργήσουμε με σύνεση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και κυρίως αν δεν προβούμε σε μια –εφ’όλης της ύλης- σύγκριση του παλιού μοτίβου ζωής με το καινούριο που ονειρευόμαστε, δεν πρόκειται ούτε να βελτιώσουμε τη ζωή μας ούτε να εξελιχθούμε.
Η δε σύνοδος Αφροδίτης/Πλούτωνα κορυφώνεται σχεδόν πάνω στο Νότιο Δεσμό του Δία. Αυτό δείχνει ότι κάποιες ιδεολογίες ή βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις -γιατί όχι;- και η ίδια η φιλοσοφία ζωής που μέχρι πρότινος υποστηριζόταν (και συνεχίζει ίσως να υποστηρίζεται από μία μερίδα ανθρώπων) θα παίξουν ενδεχομένως κάποιο ρόλο στη διαδικασία της κάθαρσης, είτε για καλό είτε για κακό.
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι η πρώτη αυτή συνάντηση Αφροδίτης/Πλούτωνα θα συμβεί σε μια χρονική στιγμή όπου οι Δεσμοί της Σελήνης θα βρίσκονται σε στάση, για να γυρίσουν σε ορθή πορεία στις 18/1/2013. Η στάση των Δεσμών την ημέρα όπου «το παρελθόν συναντάει το μέλλον» φανερώνει την προοπτική για ένα πρώτο αλλά εντυπωσιακό πνευματικό άνοιγμα, που ενθαρρύνει την καρμική μας εξέλιξη διαμέσου της αλλαγής. Αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της 17ης Ιανουαρίου, ενδεχομένως θα δούμε τους πρώτους καρπούς του μόχθου μας κατά την περίοδο της επόμενης συνάντησης των κυβερνητών των Δεσμών της Σελήνης. Αυτή η δεύτερη σύνοδος Αφροδίτης/Πλούτωνα κορυφώνεται στις 16/11/2013 και, εκτός των άλλων, αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για όλους εμάς που θα έχουμε αγνοήσει το τωρινό συμπαντικό κάλεσμα.
Η τρίτη και τελευταία ευκαιρία για βελτίωση της ζωής μας (μέσα από την αξιολόγηση των παρελθοντικών μας αξιών) θεωρώ πως θα εμφανιστεί κατά το διάστημα 28-31 Ιανουαρίου του 2014, όπου η Αφροδίτη (σε ανάδρομη κίνηση) θα φτάσει ως την 13η μοίρα του Αιγόκερω, πλησιάζοντας δυναμικά τον Πλούτωνα, που την ίδια περίοδο θα βρίσκεται στην 12η μοίρα του ίδιου ζωδίου. Δεν θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, σύνοδος ιδιομοιρίας, διότι η Αφροδίτη στις 31/1/2014 θα γυρίσει ευθύδρομη.
Για όσες μέρες, όμως, η ανάδρομη Αφροδίτη θα είναι σε σύνοδο με τον Πλούτωνα –παρά τις ευκαιρίες ή την όποια επιβράβευση μπορεί να φέρει- μπορεί επίσης να μας «τιμωρήσει» αδειάζοντάς μας συναισθηματικά και τσαλακώνοντας την αυτοεκτίμησή μας. Μια τιμωρία την οποία θα πρέπει να εκλάβουμε ως απονομή θείας δίκης για τα λάθη του παρελθόντος, για την αδυναμία μας να βαδίσουμε στο μονοπάτι της κάθαρσης και της αλλαγής, για την στασιμότητα και την ραθυμία μας.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η σύνοδος της 17ης Ιανουαρίου 2013 κορυφώνεται σε ώρα Αφροδίτης, πράγμα που επιβεβαιώνει τον σπουδαίο ρόλο του εν λόγω πλανήτη στα δρώμενα, και σε ημέρα Ερμή…μια ημέρα με διανοητική δύναμη, που δίνει έμφαση στην ανάγκη για εφευρετικότητα, αντικειμενικότητα και ευελιξία.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η επιρροή αυτής της σημαντικής συνόδου σε προσωπικό επίπεδο εξαρτάται από το γενέθλιο ωροσκόπιο του καθενός από εμάς, ενώ, αναφορικά με την Ελλάδα, αξίζει να αναφερθεί ότι η σύνοδος πραγματοποιείται στον 8ο οίκο του γενέθλιου χάρτη της χώρας μας και μάλιστα πολύ κοντά στον κυβερνήτη του 7ου, Δία, σχηματίζοντας όψη τετραγώνου με τον συγκυβερνήτη του 6ου, Πλούτωνα, που κυβερνά τον εν λόγω οίκο μαζί με την Αφροδίτη.
Μάλλον, τελικά, η σύνοδος αυτή φαντάζει ως μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα λάθη εκείνα που μας οδήγησαν στο τεράστιο χρέος μας, αλλά κυρίως να αναθεωρήσουμε παλιές αντιλήψεις, να βρούμε νέους τρόπους που θα αυξήσουν τα κεφάλαιά μας και θα μας βοηθήσουν να επιλύσουμε θέματα που αφορούν στο εθνικό σύστημα υγείας, στις συμβάσεις εργασίας, στην συνταξιοδότηση των πολιτών, στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, στις διεθνείς συνθήκες, στις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες κτλ. Η Ελλάδα μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τους δανειστές, τη χρηματοδότησή της αλλά και τη γενικότερη «εξυγίανση» και αναδιάρθρωσή της. Ωστόσο, ύπουλες συμπεριφορές/τακτικές από άλλα κράτη, απογοητεύσεις, βίαιες και υποχρεωτικές αλλαγές (σε διάφορους τομείς) και διάψευση προσδοκιών είναι δυστυχώς καταστάσεις που πιθανόν να μας απασχολήσουν. Κι αυτό άλλωστε είναι ήδη γνωστό σε όλους μας…εδώ και καιρό!

Καλή μας αφύπνιση, λοιπόν, καλή δύναμη και πάνω απ’ όλα…καλή μας ανασυγκρότηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: