23.3.12

Αντισκιές και κόντρα-αντισκιές.

Ως αντισκιά ενός πλανήτη ορίζεται η μοίρα που καθρεφτίζει τη θέση του πλανήτη πάνω στον άξονα 0η Καρκίνου/ 0η Αιγόκερω. Η τεχνική των αντισκιών μπορεί να εφαρμοστεί στην ανάλυση του γενέθλιου χάρτη, στις διελεύσεις, στις προόδους αλλά και στη συναστρία. Βασικά χρησιμοποιείται στην ωριαία αστρολογία, αλλά ο αυτοσχεδιασμός δεν έχει απαγορευτεί ακόμη.. ;-) 


Κάθε φορά που μια αντισκιά ενεργοποιείται από διέλευση πλανήτη ή πρόοδο τότε κάτι κρυφό και μυστικό, κάτι ‘πίσω από τις κουρτίνες’ συμβαίνει στη ζωή του ατόμου. Στην ερμηνεία ενός γενέθλιου θέματος οι αντισκιές φανερώνουν κάποιες μυστικές πλευρές του ατόμου, οι οποίες μπορεί και να μην είναι τόσο προφανείς από τις γενέθλιες πλανητικές θέσεις μόνο, ενώ στις συναστρίες οι αντισκιές μπορεί να εξηγούν κάποιες κρυφές, βαθύτερες πλευρές της σχέσης βοηθώντας την κατανόηση του δυναμικού της σχέσης ή προσθέτοντας μια επιπλέον δυσκολία. Στην ωριαία αστρολογία η σύνοδος σώματος με την αντισκιά πλανήτη θεωρείται ως εξάγωνο ή τρίγωνο και η σύνοδος με την κόντρα-αντισκιά ως τετράγωνο ή αντίθεση. Ο βασικός πλανήτης και ο πλανήτης της αντισκιάς θεωρείται ότι συνδέονται με κάποιο τρόπο και ο δεύτερος μπορεί και να συμβολίζει λίγο τη ‘σκοτεινή πλευρά’ του πρώτου…Οι αντισκιές δε θεωρούνται απαραίτητα κάτι ‘κακό και σκοτεινό’, απλά μιλάνε για κάτι που δε φαίνεται με την πρώτη ματιά… μια μυστική σύνδεση που μπορεί να βοηθάει στην ερμηνεία, μπορεί και όχι. Μέσω αντισκιάς οι δύο πλανήτες αποκτούν μια ενεργειακή σχέση ‘συμπάθειας’ ενώ μέσω κόντρα αντισκιάς  (το αντιδιαμετρικό ακριβώς σημείο της αντισκιάς) αποκτούν μια σχέση ενεργειακής ‘αντιπάθειας’. Βέβαια, αν στη συμπαθητική σχέση της αντισκιάς συμμετέχει κακεργέτης η έννοια μπορεί να είναι αντίστροφη τελικά, όπως επίσης σημασία έχει το αν οι πλανήτες που συμμετέχουν είναι φίλιοι ή δυσαρμονικοί μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο τα ζώδια από τον Κριό μέχρι και την Παρθένο είναι τα ‘προστάσσοντα’  και από τον Ζυγό μέχρι και τους Ιχθύς είναι τα ‘ακούοντα’. Ο Ήλιος μέχρι την Παρθένο αυξάνει σε φως ενώ από τον Ζυγό και μετά το φως του ελαττώνεται.. Στις αντισκιές λοιπόν θεωρείται ότι ο πλανήτης που βρίσκεται στην πρώτη εξάδα ζωδίων ‘προστάζει’ με την ενέργειά του τον πλανήτη που βρίσκεται στη δεύτερη εξάδα, ο οποίος ‘υπακούει’.

Γενικότερα η αντισκιά  ενός πλανήτη δείχνει ένα δυναμικό που πλανάται στον αέρα γιατί δεν έχει υλοποιηθεί/εμφανιστεί. Οι αντισκιές μπορεί επίσης να δείχνουν την ‘κρυμμένη ατζέντα’ που έχει ένας πλανήτης ή τα ‘κρυφά του όπλα’ καθώς επίσης την πρόθεση ή το κίνητρό του.  


Το αντίσκιον ενός πλανήτη είπαμε ότι είναι το καθρέφτισμα της θέσης του πλανήτη πάνω στον άξονα του χειμερινού και θερινού ηλιοστάσιου. Η θέση του πλανήτη και η αντισκιά του λοιπόν είναι δύο σημεία στα οποία όταν περνάει ο Ήλιος, το 24ωρο έχει αντιστρόφως ανάλογα την ίδια διάρκεια φωτός-σκότους. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι οι αντισκιές έχουν να κάνουν με την έννοια του κρυμμένου δυναμικού μιας παράλληλης πραγματικότητας. Μέσα από την αντίστροφη σχέση των σημείων όσο αφορά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ο συμβολισμός μπορεί να μιλάει ακόμη και για την ενεργητική χρήση της γιν ενέργειας και την παθητική χρήση της γιανγκ ενέργειας.. ή για την αντιστροφή του χρόνου. Τα ίδια αντικείμενα σε διαφορετικές θέσεις παράγουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Η αντισκιά του Ήλιου πχ πώς θα φαινόταν και πώς θα λειτουργούσε ένας άνθρωπος στο σκοτάδι, όταν δεν τον βλέπουμε; Ή η αντισκιά της Σελήνης, ποιες μπορεί να είναι οι κρυφές ανάγκες του ατόμου, τι όνειρα κάνει στο σκοτάδι;

Υπολογισμός
Για να βρούμε τη μοίρα της αντισκιάς αρκεί να απομνημονεύσουμε το παρακάτω πινακάκι με τα καθρεφτίσματα των ζωδίων πάνω στον άξονα Καρκίνου/Αιγόκερω:

ΖΩΔΙΟ
ΑΝΤΙΣΚΙΑ
Κριός
Παρθένος
Ταύρος
Λέων
Δίδυμος
Καρκίνος
Καρκίνος
Δίδυμος
Λέων
Ταύρος
Παρθένος
Κριός
Ζυγός
Ιχθύες
Σκορπιός
Υδροχόος
Τοξότης
Αιγόκερως
Αιγόκερως
Τοξότης
Υδροχόος
Σκορπιός
Ιχθύες
Ζυγός


και να κάνουμε την εξής απλή μαθηματική πράξη για να βρούμε την ακριβή μοίρα της αντισκιάς:
Αφαιρούμε από τις 30 μοίρες, τη μοίρα που βρίσκεται ο πλανήτης του ενδιαφέροντος μας και το αποτέλεσμα μας δίνει τη μοίρα της αντισκιάς του πλανήτη. Το ζώδιο θα είναι φυσικά το αντίστοιχο σύμφωνα με το παραπάνω πινακάκι.


Παράδειγμα:
Στον χάρτη βλέπουμε ότι η Σελήνη βρίσκεται στις 14 μοίρες και 51 λεπτά των Ιχθύων.

  29 μοίρες  60 λεπτά
-14 μοίρες   51 λεπτά  Ιχθύων
-------------------------
  15 μοίρες  09 λεπτά  Ζυγού

Ο Άρης βρίσκεται στις 7 μοίρες και 21 λεπτά της Παρθένου:
  29 μοίρες  60 λεπτά
-07  μοίρες  21 λεπτά  Παρθένου
-------------------------
 22  μοίρες  49 λεπτά   Κριού

Δεν υπάρχουν σχόλια: