22.12.13

Εμμονή, βία και εξαναγκασμός στον γενέθλιο και στην συναστρία

Οι αστρολογικοί παράγοντες που κρύβονται πίσω από μια μοιραία σχέση με έντονα τα στοιχεία του ελέγχου ή της απώλειας ελέγχου (και μυαλού..) μέσα στη σχέση, καθώς επίσης της εμμονής και πολλές φορές του στοιχείου της βίας και του εξαναγκασμού (σε φυσικό ή ψυχολογικό επίπεδο) είναι σίγουρα οι όψεις ανάμεσα σε Αφροδίτη ή Άρη με τον πλανήτη Πλούτωνα.

Όπως είναι φυσικό, πρωταγωνιστούν οι λεγόμενες δύσκολες όψεις (τετράγωνο, αντίθεση αλλά και σύνοδος) και δεύτερες έρχονται οι λεγόμενες εύκολες όψεις (τρίγωνο, εξάγωνο), χωρίς αυτό βέβαια να καθιστά τις τελευταίες λιγότερο αθώες ή επικίνδυνες.




Άρης-Κρόνος-Πλούτωνας

Το τετράγωνο Άρη-Πλούτωνα συγκεκριμένα, είναι μια από αυτές τις όψεις που χτυπάνε το καμπανάκι σε έναν γενέθλιο χάρτη, όπως και η αντίθεση αυτών των πλανητών ή η σύνοδός τους. Ο Κρόνος επίσης είναι ένας πλανήτης που σε στρεσογόνες όψεις (αντίθεση, χιαστί, τετράγωνο) με τον Άρη ή τον Πλούτωνα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες που ευνοούν την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών. Άλλος ένας αστρολογικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν είναι φυσικά ο 8ος οίκος και η θέση και οι όψεις του κυβερνήτη του (ειδικά μάλιστα αν κάνει όψεις με τα Φώτα του χάρτη).

Ο συνδυασμός του Κρόνου με τον Πλούτωνα είναι αρκετά επικίνδυνος μιας και η περιοριστική ενέργεια του πρώτου μπορεί να κάνει τον δεύτερο να εκραγεί κυριολεκτικά και αν μάλιστα στον συνδυασμό αυτόν συμμετέχει με κάποιο τρόπο και ο Άρης τότε είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμπεριφορές που θα είναι βίαιες ακόμη και σωματικά.

Ο Άρης και ο Πλούτωνας σε δύσκολες όψεις με τον Ποσειδώνα μπορεί να οδηγήσουν το άτομο να έχει μια θολή εικόνα του εαυτού του μέσα στη σχέση, έχοντας συχνά συμπεριφορά που βασίζεται σε αυταπάτες μεγαλείου και οδηγεί τη σχέση σε διάλυση.

8ος και 12ος οίκος

Ο 12ος οίκος επίσης, που έχει τη φήμη της αποθήκης του χάρτη, είναι ένας οίκος όπου οι ενέργειες αποθηκεύονται, κρύβονται και μαγικά εξαφανίζονται. Αυτό δεν ισχύει ακριβώς όμως μιας και ο 12ος οίκος μπορεί αρκετές φορές να λειτουργεί σαν αερόσακος (απορροφώντας τις ενέργειες), αλλά στην ουσία πρόκειται για μια εν δυνάμει μπαρουταποθήκη. Ο θυμός και η τάση για βία μπορεί να μην εκδηλώνονται συνήθως, αλλά υπάρχουν και καταπιέζονται και μια διέλευση στον χάρτη του ατόμου θα μπορούσε εύκολα να τα ενεργοποιήσει, πολύ περισσότερο δε ένας γενέθλιος πλανήτης από την πλευρά της σχέσης.


Η θέση του Άρη ή του Πλούτωνα στον 8ο ή στον 12ο οίκο είναι επίσης μια θέση που δημιουργεί εσωτερικό άγχος και συγκρούσεις που εύκολα το άτομο τις εκδηλώνει μέσα στη σχέση ή προς τα άτομα με τα οποία αισθάνεται οικειότητα και συναισθηματική εγγύτητα.

Στον γενέθλιο χάρτη

Σε έναν γενέθλιο χάρτη συνοπτικά οι όψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι επειδή κάποιες από αυτές τις όψεις υπάρχουν είναι και απαραίτητη η εκδήλωση βίας) είναι οι παρακάτω:
    • Άρης-Ήλιος: Επιθετικός και εύφλεκτος χαρακτήρας (ειδικά αν συμμετέχουν ζώδια της Φωτιάς)
    • Άρης-Πλούτωνας: Απόλυτος χαρακτήρας που δε σταματάει σε τίποτα. Θεωρεί τον εαυτό του ανίκητο και πανίσχυρο και λειτουργεί φοβερά επιθετικά και πιεστικά.
    • Κρόνος-Δίας: Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να δώσει το ''καλό παιδί'' που έχει πάρει όμως τον λάθος δρόμο. Ο πεπτωκώς άγγελος ή ο δολοφόνος με τις γλαδιόλες.. 
    • Κρόνος-Πλούτωνας: Έχει την πεποίθηση ότι αυτό που ξέρει είναι σωστό και σε περίπτωση που πιεστεί μπορεί να γίνει υπερβολικά επικίνδυνος. 

Στην συναστρία ή στον σύνθετο χάρτη


Σε μια συναστρία (ή σε έναν σύνθετο χάρτη) συνοπτικά οι όψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι επειδή κάποιες από αυτές τις όψεις υπάρχουν είναι και απαραίτητη η εκδήλωση βίας) είναι οι παρακάτω:

  • Άρης-Ήλιος: Παιχνίδια δύναμης και εξουσίας. Άσκηση βίας με σκοπό τον έλεγχο εις βάρος της αγάπης και της ισορροπίας.

  • Άρης-Ποσειδώνας: Συνεχείς διενέξεις και τσακωμοί, ακόμη και σωματική βία.

  • Ήλιος-Ποσειδώνας: Δημιουργεί εμπόδια ένωσης του ζευγαριού σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ο Ήλιος, σε αντίθεση με τον Άρη της προηγούμενης περίπτωσης, είναι λιγότερο βίαιος αλλά σε άσχημη όψη με τον Ποσειδώνα δημιουργεί παρανόηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας που συχνά οδηγεί σε επιθετικότητα.

  • Ήλιος-Πλούτωνας: Το ζευγάρι λειτουργεί προσπαθώντας ο ένας να επιβάλλει ανεπιθύμητες στον άλλον απόψεις και συμπεριφορές και συχνά ο ένας παρακολουθεί τον άλλον. Τις περισσότερες φορές υπάρχει επιθετική συμπεριφορά.

  • Κρόνος-Πλούτωνας: Ιδιαίτερα βίαιος συνδυασμός πλανητικών ενεργειών. Η περιοριστική λειτουργία του Κρόνου δημιουργεί επιπλέον στοιχεία απόγνωσης και θυμού και αν συμμετέχει ο 8ος οίκος του σύνθετου χάρτη ή της συναστρίας μπορεί ο συνδυασμός αυτός και να αποβεί μοιραίος.

  • Άρης-Πλούτωνας: Ιδιαίτερα βίαιος συνδυασμός πλανητικών ενεργειών. Μοιραίος αν βρίσκεται στον 8ο οίκο του σύνθετου χάρτη της σχέσης ή στον 8ο οίκο ενός εκ των δυο συντρόφων.

  • Άρης-Κρόνος: Δημιουργεί εμπόδια ένωσης του ζευγαριού σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο καθώς η περιοριστική δράση του Κρόνου στην περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε θυμό που εκδηλώνεται λεκτικά ή και σωματικά. Σχέση διάσπασης.

Η κρυμμένη βία στους θηλυκούς πλανήτες


Από τους προσωπικούς πλανήτες, δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στο άρθρο στον Άρη μιας και αυτός συνδέεται πρωτογενώς με την εκδήλωση της βίας. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η Αφροδίτη είναι αθώα!


Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να εξεταστεί ο συγκεκριμένος πλανήτης στον προσωπικό χάρτη ή στον ρόλο που παίζει στη συναστρία γιατί πέρα από τα αισθηματικά θέματα, είναι και πλανήτης που συνδέεται άμεσα με την αυτοαξία και την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Συχνά η βία είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή δυσκολίας του ατόμου να εκδηλώσει δημιουργικά τα επιπλέον φορτία ενέργειας που συσσωρεύει. Ένα τετράγωνο Αφροδίτης-Πλούτωνα σε μια συναστρία για παράδειγμα μπορεί να βγάζει έντονο ερωτικό πάθος, αλλά έξω από το κρεβάτι το κλίμα αλλάζει και οι εκδηλώσεις του ζευγαριού μπορεί να είναι άκρως ελεγκτικές και βασανιστικές, με καταστροφικά αποτελέσματα!


Το ίδιο ισχύει και για τις όψεις που κάνει η Σελήνη, μιας και ο πλανήτης συνδέεται με ένστικτα και ορμές που λειτουργούν πολυεπίπεδα και υποσυνείδητα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο της μη εκλογικευμένης και παρορμητικής εκδήλωσης των ενεργειών μέσα από πράξεις βίας και παραλογισμού.


Ένα ηχηρό παράδειγμα συναστρίας που εμπλέκει αρκετούς από τους παραπάνω παράγοντες είναι η συναστρία του Oscar Pictorious ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε την φιλενάδα του, Reeva Steenkamp, την ημέρα μάλιστα των ερωτευμένων!



Στη συναστρία τους παρατηρούμε τη Σελήνη του να κάνει σύνοδο με τον Άρη και τετράγωνο με τον Πλούτωνα της Reeva. Τον Άρη του Oscar να κάνει αντίθεση με τον Ήλιο και την Αφροδίτη της, τετράγωνο με τον Δίας της και τρίγωνα με τον Κρόνο και τον Πλούτωνά της.

Οι εύκολες όψεις δεν είναι πάντα για καλό... Αν λάβουμε υπόψιν και τις μη πτολεμαϊκές όψεις βλέπουμε τον Δία του σε ενάμιση τετράγωνο με τον Κρόνο της και με τον Πλούτωνά της..

το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά 
στο περιοδικό Αστρολογική Πυξίδα με τον τίτλο ''Τριαντάφυλλα και Παγοκόφτες''

Δεν υπάρχουν σχόλια: