22.12.13

Ποια είναι η θρησκεία σου: Κρόνος ή Δίας;

Οι πέντε κύριες θρησκείες στον πλανήτη αυτή τη στιγμή  είναι ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Ισλαμισμός, ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός. Από αυτές ο Ιουδαϊσμός και ο Ισλαμισμός είναι καθαρά θρησκευτικές εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν περισσότερο με τον Κρόνο. Είναι θρησκείες που βασίζονται στο τυπολατρικό, στα τελετουργικά και στο ότι είναι σχετικά κλειστές προς άλλες κουλτούρες. Ο Κρόνος σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπει σε κάτι διαφορετικό να αλλάξει την εγκατεστημένη δομή της θρησκείας, διατηρώντας την αναλλοίωτη.


Στην περίπτωση του Χριστιανισμού τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, με έντονες τις επιρροές τόσο από Κρόνο όσο και από Δία. Ο Χριστιανισμός είναι σε σχέση με τον Ιουδαϊσμό ένα θρησκευτικό σύστημα πολύ νεώτερο που εισήγαγε το στοιχείο του Δία (σε αντίθεση με τον Ισλαμισμό) και ακόμη χρειάζεται χρόνο για να ενσωματώσει τα κρόνια στοιχεία του Ιουδαϊσμού με τα στοιχεία του Δία που προσέθεσε στο φιλοσοφικό του υπόβαθρο.


Στον Βουδισμό, είναι εμφανής η οργανική λειτουργία του Δία, μιας και πρόκειται για μια θρησκεία που η δομή της επιτρέπει την ένταξη στους κόλπους της πολλαπλών παραγόντων (δεν είναι εθνική θρησκεία, αλλά τρόπος ζωής..)  και βασικά προάγει την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου μέσα από την εξέλιξή του στην καθημερινή ζωή.

Ο Ινδουισμός είναι ένα θρησκευτικό σύστημα που συνδυάζει λιγότερο τον Δία και περισσότερο τον Κρόνο (πνευματική εξέλιξη μέσα από τυπολατρεία) με τρόπο που όμως είναι λειτουργικός. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε ότι η συσχέτιση Δία-Κρόνου λειτουργεί δημιουργικά λόγω του ότι οι υπόλοιποι παράγοντες (κουλτούρα, πολιτισμός, νοοτροπία των Ινδών, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες κ.α.) συμβάλλουν στον συνδυασμό Δία-Κρόνου, κάνοντας αυτή τη θρησκεία να μπορεί να λειτουργεί εύκολα σε αυτό το περιβάλλον αλλά να είναι πιο δύσκολη η εφαρμογή της σε δυτικά περιβάλλοντα.



Οι παρακάτω αστρολογικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόχειρους δείκτες που όμως μέσα από μια σφαιρική και σε βάθος ανάλυση/κατανόηση του προσωπικού χάρτη, δίνουν βασικές κατευθύνσεις του ατόμου σε σχέση με το θέμα της θρησκείας. Όχι για να καταλάβουμε ποια ακριβώς θρησκεία από τις υπάρχουσες καλύπτει το άτομο και θα του ταίριαζε αλλά για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των οποίων την κάλυψη αναζητά το άτομο μέσα από ένα θρησκευτικό σύστημα.

Αστρολογικά, η θρησκεία συνδέεται με τον Τοξότη και με τον Ιχθύ. Ένας άλλος αστρολογικός παράγοντας είναι σίγουρα και ο Καρκίνος, μιας και ένα θρησκευτικό σύστημα πέρα από τη θεωρητική του δομή και το αξιακό του σύστημα, για να είναι λειτουργικό και ζωντανό (για να έχει πιστούς και υποστηρικτές δηλαδή), θα πρέπει να απηχεί και να ικανοποιεί τις ψυχολογικές ανάγκες της μάζας και να την φορτίζει τρέφοντας τον ψυχικό της φορέα. Επίσης, ρόλο θα παίξει και ο Ερμής μιας και είναι ο πλανήτης που σχετίζεται με οποιαδήποτε μορφή μεταφοράς μηνύματος. Μπορεί να μην δείχνει το περιεχόμενο του μηνύματος αλλά είναι ο τρόπος που μεταφέρεται το μήνυμα. Στο θέμα που εξετάζουμε αντιστοιχεί στον τρόπο που ξεδιπλώνεται και αποστέλλεται στα πλήθη η ενέργεια και το περιεχόμενο της θρησκείας.
  
Συνοψίζοντας, βλέπουμε πως ο Δίας είναι ο συνδετικός κρίκος των παραπάνω παραγόντων μιας και είναι ο πλανήτης που κυβερνάει παραδοσιακά τα ζώδια του Τοξότη και των Ιχθύων, βρίσκει την έξαρσή του στο ζώδιο του Καρκίνου και συνδέεται με τον Ερμή μέσα από την συνθετική λειτουργία του δίπολου Δίδυμου/Τοξότη (αλλά και Παρθένου/Ιχθύων).


Σύμφωνα με τον Dane Rudhyar το αληθινό νόημα αυτού του σημαντικού αστρολογικού συμβόλου, του Δία, μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο από εκείνους που κατανοούν βαθύτερα τη φράση: οργανική λειτουργία. Η ιδέα της λειτουργίας είναι στενά συνδεδεμένη με ιδέες όπως εξέλιξη και ανάπτυξη. Αυτές οι έννοιες δρουν αντιθετικά, αλλά και συμπληρωματικά αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, ως προς την έννοια της δομής. Η δομή αναφέρεται στον Κρόνο ενώ η λειτουργία στον Δία. Το πρώτο είναι στατική και σχετικά μόνιμη έννοια ενώ το δεύτερο περιγράφει μια δυναμική που ξεδιπλώνεται. 

Το περιεχόμενο της δομής συμβολίζεται αστρολογικά από την Σελήνη ενώ η ουσία της ξεδιπλούμενης δυναμικής από τον Ερμή.


Φυσικά και είναι σαφές ότι ο ρόλος του Κρόνου είναι πολύ σημαντικός μιας και η λειτουργία του Δία θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο και οριοθετημένο πεδίο εκδήλωσης και να υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους. Όπως  κάθε όργανο στο ανθρώπινο σώμα έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία, έτσι και στη θρησκεία το πνευματικό όργανο της, ο Δίας, θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία που την δίνει ο Κρόνος.

Ας δούμε ένα παράδειγμα ατόμου που αυτή τη στιγμή είναι θρησκευτικός ηγέτης:




Από τον αστρολογικό χάρτη του Πάπα Φραγκίσκου σταχυολογούμε τα παρακάτω:
  • Ο Ήλιος του βρίσκεται σε ένα από τα ζώδια που συνδέεται άμεσα με τη θρησκεία, τον Τοξότη. Η σύνοδος μάλιστα του Ήλιου με τον Βόρειο Δεσμό, επίσης στον Τοξότη, δηλώνει την πρακτική ενασχόλησή του με τη θρησκεία και ότι αυτό είναι ο δρόμος της ζωής του.
  • Ο Δίας και ο Ερμής του βρίσκονται στον Αιγόκερω άρα η οργανική λειτουργία της θρησκείας  και ο τρόπος που αυτή εκ-δηλώνεται σίγουρα πρέπει να σχετίζεται με κάτι σοβαρό, παλιό και δοκιμασμένο στον χρόνο, παραδοσιακό και με ισχυρό και αποδεκτό κοινωνικό πρόσωπο. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, δε θα μπορούσε απλά να έχει ακολουθήσει μια new age κατεύθυνση, ένα εναλλακτικό πιστεύω, αλλά μόνο κάτι σοβαρό και επίσημο κοινωνικά, όπως ο Καθολικισμός.
  •  Η λειτουργία αυτή του Δία θα εκφραστεί όμως μόνο μέσα από το πλαίσιο που θα ορίσει ο Κρόνος. Στην περίπτωση του Πάπα υπάρχει μια ευνοϊκή σχέση Δία-Κρόνου μιας και ο Δίας αλλά και ο Ερμής, χορηγούνται από τον Κρόνο του στον Ιχθύ! Βλέπουμε λοιπόν πως το πλαίσιο που θα κινηθεί θρησκευτικά το άτομο (Κρόνος) θα πρέπει να είναι σχετικό με τη σωτηρία, την αγάπη, άρα Χριστιανισμός μιας και ο Ιχθύς είναι το ζώδιο που αντιστοιχεί στην χριστιανική θρησκεία, αλλά η λειτουργία που πρέπει να εκφραστεί (Δίας) παραμένει αιγοκερίσια, άρα Καθολικισμός.
  •  Τέλος ο ωροσκόπος του βρίσκεται στον Καρκίνο και η Σελήνη στον Υδροχόο. Σίγουρα, ως άνθρωπος ο Πάπας Φραγκίσκος θα εντασσόταν σε μια θρησκεία που ψυχολογικά καλύπτει την ανάγκη της κοινωνικής φροντίδας των πιστών, την ανθρώπινη υποστήριξη και την ανάγκη μιας μεγάλης οικογένειας. Βέβαια η 150άρα όψη ωροσκόπου-Σελήνης σκιαγραφεί μια μεγάλη οικογένεια που έχει και κάποια θέματα ελευθερίας.. Είναι γνωστό πως ο Καθολικισμός αναλαμβάνει δράση αρκετά στη βοήθεια απόρων και στην αποκατάστασή τους κοινωνικά αλλά επίσης είναι γνωστό πως ο Καθολικισμός είναι ένα σύστημα που περιορίζει αρκετά την ελεύθερη έκφραση στην προσωπική ζωή των πιστών χρησιμοποιώντας αρκετά την ενοχή...και ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τον Κρόνο του από τους Ιχθύς σε αντίθεση με τον σύγχρονο χορηγό του, τον Ποσειδώνα, στο κατεξοχήν ενοχικό ζώδιο, αυτό της Παρθένου. 


το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά  
στο περιοδικό ''Αστρολογική Πυξίδα''



Δεν υπάρχουν σχόλια: