25.9.11

Φθινοπωρινή Ισημερία και ο μηχανισμός της Προβολής.


Η φθινοπωρινή Ισημερία στις 23 του μήνα εγκαινίασε την αρχή του ταξιδιού του Ήλιου στο δεύτερο μισό του αστρολογικού κύκλου και αυτό το ταξίδι ξεκινάει κάθε χρόνο με την είσοδο του Ήλιου στον Ζυγό, το ζώδιο που στην ψυχολογική αστρολογία συμβολίζει τον Άλλο, αυτόν τον συγκεκριμένο που βρίσκεται απέναντί μας και τον κοιτάζουμε γιατί έχει ‘κάτι’ διαφορετικό από εμάς…


Στην ψυχολογία υπάρχει ο μηχανισμός της προβολής. Ένας μηχανισμός που όλοι τον διαθέτουμε, άλλος σε μεγάλο άλλος σε μικρότερο βαθμό, ο οποίος σχετίζεται με την διαδικασία του να προβάλουμε στους άλλους κομμάτια και στοιχεία του εαυτού μας που για κάποιο λόγο  δεν τα έχουμε κάνει κτήμα μας και άρα δε μπορούμε να τα δούμε ως δικά μας ή που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας για κοινωνικούς, πολιτισμικούς ή άλλους λόγους να τα εκδηλώσουμε γιατί θεωρούνται αρνητικά ή μη αποδεκτά. Επειδή λοιπόν ‘‘ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον’’ αυτά τα στοιχεία τα βιώνουμε εντοπίζοντας τα στο περιβάλλον μας.
Μπορεί για παράδειγμα να κατηγορήσουμε κάποιον άλλο και να ρίξουμε το φταίξιμο αλλού για μια δική μας αποτυχία ή να κατηγορούμε τη γειτόνισσα για το οτιδήποτε δε μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μπορούσε να είναι και δικός μας τρόπος συμπεριφοράς. Ο μηχανισμός αυτός είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμός που έχει ο άνθρωπος για να εκτονώνει ασυνείδητα το άγχος του.
Ο μηχανισμός της προβολής μπορεί να εμπεριέχει και θετικά στοιχεία. Σχετίζεται με ασυνείδητες πτυχές της προσωπικότητας καθώς αυτή λειτουργεί και διαδρά στην εξωτερική πραγματικότητα. Προβολές μπορούν να γίνονται όχι μόνο πάνω σε πρόσωπα αλλά και σε καταστάσεις, ιδέες, πολιτισμούς.. Μια προβολή δεν είναι απαραίτητα αρνητική μιας και πρόκειται για ένα εσωτερικό δυναμικό που το άτομο δεν έχει κάνει ‘δικό του’ ακόμη αλλά κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζοντας αυτό το δυναμικό στο περιβάλλον του και αρχίζοντας να αντιλαμβάνεται ότι αυτό το στοιχείο έχει να κάνει κάτι με τον δικό του εαυτό. Όταν ένα μικρό κορίτσι για παράδειγμα ‘λατρεύει ‘’κυριολεκτικά ένα είδωλο ομορφιάς τότε αυτό σχετίζεται με την ομορφιά που το κορίτσι έχει μέσα του αλλά για πολλούς λόγους δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι την έχει…

Αστρολογικοί παράγοντες που μας βοηθούν να εντοπίσουμε το προβολικό στοιχείο είναι: 
 • ο 7ος οίκοςκαι οι πλανήτες σε αυτόν 
 • ο κυβερνήτης του οίκου 
 • η θέση που έχει ο κυβερνήτης σε ζώδιο και οίκο
 • τα αναχαιτισμένα ζώδια (ζώδια στα οποία δεν αρχίζει κανένας οίκος)
 • η έλλειψη κάποιου από τα τέσσερα στοιχεία στον ατομικό χάρτη.


Όταν γίνονται αρνητικές προβολές αυτές σχετίζονται με τη ‘σκιά’ του ατόμου.
Ο σκοπός όσο προχωράμε στην ανάλυση του εαυτού μας είναι να εντάξουμε αυτές τις προβολές στη ζωή μας και αυτό γίνεται αρχικά κατανοώντας τες.

Η σκιά, ψυχολογικός όρος που εισήγαγε ο Καρλ Γιούνγκ, αφορά στα στοιχεία αυτά της προσωπικότητας που το άτομο δε θέλει να δεχτεί ότι είναι δικά του και έτσι τα προβάλλει ως αρνητικά χαρακτηριστικά στο περιβάλλον του. Η διαφορά της προβολής από τη σκιά πέρα από το ότι η προβολή μπορεί να εμπεριέχει και θετικά στοιχεία, είναι ότι η σκιά είναι συνήθως πιο κοντά στο συνειδητό κομμάτι του ατόμου ενώ οι προβολές μπορεί να βρίσκονται θαμμένες λίγο βαθύτερα στο υποσυνείδητο ή στο ασυνείδητο κομμάτι του ατόμου. Η ‘σκιά’  είναι κάτι που το ξέρουμε αλλά προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Σα σκιά όμως μας ακολουθεί πάντα εκτός αν σβήσουμε το φως, αν δηλαδή σταματήσουμε να αναπτύσσουμε και να μεγαλώνουμε τον εαυτό μας, κάνοντας τα στραβά μάτια…


Τα  στοιχεία της προβολής και της σκιάς είναι πτυχές του ατόμου που δεν είχαν μέχρι στιγμής την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να έρθουν στο φως. Κοιμούνται μέσα μας και κάποιες είτε συνθήκες είτε άτομα τα ξυπνάνε…για καλό ή για κακό εξαρτάται από το πώς εμείς οι ίδιοι θα αντιληφθούμε, θα κατανοήσουμε και θα χειριστούμε αυτό το ‘ξύπνημα’…με λίγα λόγια εξαρτάται από τον βαθμό ωριμότητάς μας!

Αστρολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη σκιά (η οποία λειτουργεί μέσω της προβολής) είναι: 
 • οι ανάδρομοι προσωπικοί πλανήτες (δηλαδή Ερμής, Αφροδίτη και Άρης) 
 • οι πλανήτες χωρίς όψεις
 • οι πλανήτες σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό 
 • το ζώδιο του Νότιου Δεσμού
 • οι πλανήτες στους υδάτινους οίκους (4ος-8ος-12ος
 • οι δύσκολες όψεις του Ουρανού (αποστασιοποίηση) και του Ποσειδώνα (εξιδανίκευση) με προσωπικούς πλανήτες. Δεν υπάρχουν σχόλια: