2.4.18

Οι τέσσερις φάσεις του κύκλου του Ερμή

Ο σεληνιακός κύκλος είναι γνωστός σχεδόν σε όλους και έχει πάρα πολλές εφαρμογές στην αστρολογία. Κάτι λιγότερο γνωστό είναι ο κύκλος του Ερμή, ο οποίος επίσης μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος ερμηνευτικά αλλά και πρακτικά.




Ο κύκλος του Ερμή έχει και αυτός φάσεις, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιες όπως οι φάσεις της Σελήνης με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι.

Η αντίστοιχη φάση της νέας Σελήνης είναι η κατώτερη σύνοδος του Ερμή με τον Ήλιο, που γίνεται πάντα όταν ο Ερμής είναι σε ανάδρομη τροχιά. Αντί για τα τετράγωνα της Σελήνης με τον Ήλιο που σηματοδοτούν το πρώτο και το τελευταίο τέταρτο του σεληνιακού κύκλου, στην περίπτωση του Ερμή έχουμε τα σημεία της μέγιστης αποχής και αντί για την αντίθεση της Σελήνης με τον Ήλιο, που σηματοδοτεί με την Πανσέληνο την κορύφωση του σεληνιακού κύκλου, έχουμε την ανώτερη σύνοδο του Ερμή με τον Ήλιο, η οποία γίνεται πάντα με τον Ερμή σε ευθύδρομη τροχιά. 

Η κατώτερη σύνοδος του Ερμή λειτουργεί σαν μια νέα Σελήνη και είναι η στιγμή για μια καινούργια αρχή και για οργάνωση. Η κατώτερη σύνοδος συμβολίζει την συνάντηση του πλανήτη με τον Εαυτό και όταν συμβαίνει αυτό, μπορούμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη συνείδηση της ενέργειας του πλανήτη και μπορούμε να αρχίσουμε ένα κύκλο ανάπτυξης, ανανέωσης και αναβάθμισης. Η κατώτερη σύνοδος είναι κατάλληλη για την έναρξη και την ολοκλήρωση μικροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων και σχεδίων, ειδικότερα σχεδίων που έχουν να κάνουν με τις ποιότητες του Ερμή, όπως συγγραφή, διδασκαλία, οργάνωση, μετακινήσεις, ταξίδια, εμπόριο ή επικοινωνία κάθε μορφής.

Η ανώτερη σύνοδος λειτουργεί σαν μια αντίστοιχη Πανσέληνος και σηματοδοτεί την κορύφωση και την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει κατά την κατώτερη σύνοδο. Εννοείται ότι κύκλος του Ερμή είναι χρήσιμος για σχέδια και εγχειρήματα που χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες περίπου για να ολοκληρωθούν, καθώς αυτός είναι ο χρόνος του κύκλου του Ερμή. Δεν είναι κατάλληλος ο κύκλος για πιο μακροπρόθεσμα σχέδια ή για εγχειρήματα που μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε λίγες ημέρες… Ο συνολικός κύκλος δεν είναι σταθερός και διαρκεί γύρω στις 120 ημέρες.

Οι φάσεις του κύκλου 
Ο κύκλος του Ερμή χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, ανάλογα με την θέση του σε σχέση με τον Ήλιο (ανατολικός ή δυτικός) και με την κίνησή του (ευθύδρομος ή ανάδρομος).

Πρώτη φάση
Παρατήρηση και σκέψη
 

Η πρώτη φάση αρχίζει με την κατώτερη σύνοδο του Ερμή και διαρκεί μέχρι και την ευθυδρόμηση του πλανήτη. Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης ο Ερμής έχει τονισμένη και ισχυρή θέληση και μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θέλει να πετύχει, καθώς έχει κάνει την σύνοδό του με τον Ήλιο και έχει έρθει σε επαφή με τον εαυτό. Στην αρχή του κύκλου του ο Ερμής δεν ενδιαφέρεται και τόσο για το κατεστημένο, το γνωστό και την παράδοση και θέλει να εκφράσει και να εκδηλώσει αυτό που του έχει καταστεί σαφές από την επαφή του με τον Ήλιο. Παρά την παρορμητικότητα και την διαισθητική γνώση και πληροφορία, σε αυτή την φάση δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρες απαντήσεις ή κινήσεις και προτιμάμε να παρατηρήσουμε τις καταστάσεις, να αφουγκραστούμε το άμεσο περιβάλλον μας και να οραματιστούμε νέους τρόπους δράσης.

Δεύτερη φάση
Σχεδιασμός και πειραματισμός
 

Η δεύτερη φάση του κύκλου αρχίζει με την ευθυδρόμηση του Ερμή και διαρκεί μέχρι και την ανώτερη σύνοδο με τον ΉλιοΛίγες ημέρες μετά την ευθυδρόμησή του ο Ερμής φτάνει στο σημείο της μέγιστης αποχής του, την μεγαλύτερη απόσταση δηλαδή που μπορεί να έχει από τον Ήλιο. Αυτή η φάση του κύκλου σχετίζεται με μια έντονη ικανότητα του μυαλού να μπορεί να βρίσκει τρόπους εκδήλωσης και έκφρασης. Ο Ερμής σε αυτή την φάση αυξάνει σε ταχύτητα και καθώς κινείται πιο γρήγορα, κινείται και το μυαλό μας παρομοίως. Είναι περίοδος που μπορούμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μάθουμε, να αφομοιώσουμε και να καταλάβουμε. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσουμε να βρίσκουμε τους τρόπους για να θέσουμε σε εφαρμογή την ιδέα ή το σχέδιο που γεννήθηκε στο μυαλό μας κατά την πρώτη φάση του κύκλου και να τεστάρουμε τα διάφορα στοιχεία που έχουμε κάνοντας πειραματισμούς και βλέποντας τις πρώτες αντιδράσεις από το περιβάλλον μας, ώστε να καταλάβουμε τι λειτουργεί και τι όχι.

Τρίτη φάση
Οικοδόμηση
 

Η τρίτη φάση του κύκλου αρχίζει με την ανώτερη σύνοδο του Ερμή και διαρκεί μέχρι και την αναδρόμηση του πλανήτη. Η ανώτερη σύνοδος του Ερμή με τον Ήλιο είναι η αντίστοιχη Πανσέληνος του σεληνιακού κύκλου και είναι μια στιγμή κορύφωσης και ολοκλήρωσης. Αυτό που παρατηρήσαμε και σκεφτήκαμε στην πρώτη φάση και στην πορεία τεστάραμε και δοκιμάσαμε κατά την δεύτερη φάση, τώρα παίρνει σάρκα και οστά, αποκτά μορφή και υλοποιείται. Ο Ήλιος, κατά την επαφή του με τον Ερμή στην ανώτερη σύνοδό τους, λειτουργεί σαν ρυθμιστής και συνθέτει με την ζωτική του ενέργεια και το φως του κάθε κομμάτι του έργου που έχει παράξει ο Ερμής μέχρι τώρα. Ο νους φωτίζεται, γεμίζει δύναμη, γίνεται πρακτικός, αναλυτικός και αντικειμενικός. Ζούμε το υλοποιημένο μας σχέδιο στην πράξη και στην πραγματικότητα.

Τέταρτη φάση 
Ανάλυση και κατανόηση
Η τέταρτη φάση αρχίζει με την αναδρόμηση του Ερμή και διαρκεί μέχρι και την επόμενη κατώτερη σύνοδο του πλανήτη. Το τέταρτο στάδιο του κύκλου του Ερμή έχει περισυλλογή και ενατένιση. Καθώς ο πλανήτης αρχίζει να κινείται ανάδρομο, αναζητά το εσωτερικό νόημα και θέλει να ανακαλύψει τους λόγους, τις αιτίες και τον σκοπό που υπάρχει στα πράγματα. Σε αυτή την φάση είναι απίθανο να μας ικανοποιήσουν απλές εξηγήσεις και επιφανειακές απαντήσεις. Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να αναλύσουμε βαθύτερα και να κατανοήσουμε ουσιαστικότερα αυτό που δημιουργήσαμε στην αρχή του κύκλου και να αποφασίσουμε αν το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι τώρα μπορεί να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και να δώσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ή αν χρειάζεται να σταματήσουμε εδώ και να ασχοληθούμε ξεκινώντας κάτι καινούργιο.

Ο κύκλος του Ερμή για το 2020


Πρώτη φάση
26/2 - 10/3/2020    1/7 - 12/7/2020    25/10 - 3/11/2020

Δεύτερη φάση
10/3 - 5/5/2020    12/7 - 17/8/2020    3/11 - 20/12/2020

Τρίτη φάση
5/5 - 18/6/2020    17/8 - 14/10/2020

Τέταρτη φάση
18/6 - 1/7/2020    14/10 - 25/10/2020









Δεν υπάρχουν σχόλια: