5.1.15

Σιγή Ασυρμάτου: Σελήνη Κενή Πορείας



Η Σελήνη καθώς διασχίζει το ένα ζώδιο μετά το άλλο δημιουργεί ένα συγκεκριμένο ''κλίμα'' κάθε φορά, επηρεάζοντας τις διαθέσεις μας και τον τρόπο που προσλαμβάνουμε την εμπειρία της καθημερινότητας. 

Αυτό το κλίμα δημιουργείται από τις όψεις που κάνει η Σελήνη με τους πλανήτες και έχει τη γεύση του ζωδίου στο οποίο βρίσκεται κάθε φορά. 
Όταν περνάει στο επόμενο ζώδιο δημιουργεί ένα διαφορετικό σκηνικό και αυτό μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε άμεσα μιας και η Σελήνη συνδέεται με το υποσυνείδητό μας.. Ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει αυτή η αλλαγή των σκηνικών κάποιες φορές διαρκεί μερικά λεπτά ενώ κάποιες άλλες φορές (σπάνια) μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δυο μέρες.

Το διάστημα που η Σελήνη αλλάζει το σκηνικό της καθημερινής μας εμπειρίας είναι και το διάστημα που λέγεται ότι βρίσκεται κενή πορείας. Αυτό το διάστημα αρχίζει από τη στιγμή που η Σελήνη έχει κάνει την τελευταία πτολεμαϊκή της όψη και ολοκληρώνεται τη στιγμή που περνάει στο επόμενο ζώδιο.

O
όρος ''κενό πορείας'' αναφέρεται σε κάθε πλανήτη που προοδευτικά δε σχηματίζει άλλη όψη στο γενέθλιο θέμα προτού βγει από το ζώδιο που βρίσκεται κατά τη γέννηση. Όταν η Σελήνη είναι σε κενή πορεία τότε αποκλείεται η πρόοδος και η ολοκλήρωση που μπορεί να υπόσχεται γενικότερα ο χάρτης και στην ωριαία αστρολογία, ένας πλανήτης που βρίσκεται σε κενό πορείας περιγράφει άτομο που στερείται λογικής και στόχου και που έχει αφεθεί σε δραστηριότητες χωρίς σκοπό.[i]

Η Σελήνη αντιπροσωπεύει όλες εκείνες τις προστατευτικές τεχνικές που εφαρμόζουμε και την αμυντική και προσεκτική στάση που κρατάμε όταν αισθανόμαστε οτι κάτι μας απειλεί ή όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που μας κανουν να είμαστε επιφυλακτικοί. Ενας πλανήτης χωρίς όψεις λειτουργεί πολύ δυνατά και οι ιδιότητές του υπερτονίζονται. Όταν λοιπόν η Σελήνη συγκεκριμένα είναι χωρίς όψεις, τότε μπορεί να είναι πιο εύκολο να γίνουμε θύμα της αμφιβολίας μας ή και του φόβου και να απομονωθούμε (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) από τον κόσμο και την πραγματικότητα που μας απειλεί. Από την άλλη, η έλλειψη όψεων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν έναν πλανήτη, κάνει μια άνοπτη Σελήνη να λειτουργεί έντονα μητρικά και προστατευτικά και αυξάνει την διαίσθηση, την φαντασία και την δημιουργικότητα. Από την φύση της, η Σελήνη είναι αβέβαιη και ρευστή. Χωρίς όψεις λοιπόν, γίνεται εντελώς απρόβλεπτη.
[ii]

Η Σελήνη κενή πορείας είναι δύσκολο να ερμηνευτεί μιας και σε αυτή την περίπτωση απουσιάζουν οι όψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία και το μόνο στοιχείο ανάλυσης που υπάρχει είναι η θέση της Σελήνης στο ζώδιο και ο πλανήτης που χορηγεί τη θέση της Σελήνης.

Ο
Guido Bonatti λέει πως μια Σελήνη κενή πορείας εμποδίζει το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε και πως είτε δε θα έχουμε το αποτέλεσμα είτε θα έχουμε άσχημο αποτέλεσμα που θα κανει τον ενδιαφερόμενο να ντροπιαστεί και να χάσει.[iii]

Η περίοδος αυτή δημιουργεί έναν κενό χώρο-χρόνο και είναι ιδανική για διαλογισμό και πνευματική αλλά και σωματική ξεκούραση. Πολλές καινούργιες ιδέες με νόημα μπορεί να γεννηθούν κατά την περίοδο αυτή..

Σε τι  χρησιμεύει;
Η Σελήνη Κενή Πορείας χρησιμοποιείται στην Ωριαία Αστρολογία και όταν υπάρχει μας δίνει την απάντηση ότι ''τίποτα δε θα συμβεί'' (αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό ανάλογα με την ερώτηση που έχουμε κάνει φυσικά..)

Γενικότερα, όταν η Σελήνη είναι κενή πορείας τότε τα πράγματα κινούνται κάπως αργά και τίποτα ουσιαστικό δε συμβαίνει, ειδικά σε περιπτώσεις που κάνουμε κάποιες κινήσεις πάνω σε θέματα που μας ενδιαφέρουν και περιμένουμε να δούμε κάποιο αποτέλεσμα... Μπορεί να είναι ένα ευχάριστο κατά τα άλλα διάστημα αλλά δεν φέρνει πρακτικά αποτελέσματα και απαντήσεις. Δεν είναι ότι τα πράγματα θα πάνε ''στραβά'' απαραίτητα, αλλά τις περισσότερες φορές δεν πάνε έτσι όπως τα έχουμε σχεδιάσει ή έτσι όπως τα έχουμε φανταστεί και θα τα επιθυμούσαμε.

Κατά τη διάρκεια της κενού πορείας δεν υπογράφουμε συμβόλαια, δεν κλείνουμε συμφωνίες, δεν κάνουμε σχέδια και γενικότερα δεν ξεκινάμε κάτι που θέλουμε να έχει αποτέλεσμα στην υλική διάσταση. Επειδή είναι ''χαλαρή'' περίοδος και η αντίληψη της ενέργειας είναι διαφορετική μπορούμε να κάνουμε κινήσεις που είναι επίφοβες όσο αφορά την αντίδραση των άλλων χωρίς όμως να έχουμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Η Σελήνη Κενή Πορείας είναι σαν να κάνει τους άλλους να ''ξεχνάνε'' αυτό που άκουσαν και να μην στέκονται τόσο στα αρνητικά.. (μια καλή στιγμή για να κάνετε τη δήλωσή σας στην Εφορία..)


[i] Nicholas Devore, Encyclopedia of Astrology 
[ii] Karen Hamaker Zondag, Handbook of Horary Astrology
[iii] Guido Bonatti, Liber Astronomiae

Δεν υπάρχουν σχόλια: