Οι ερωτοτροπίες με τον βασιλιά του πλανητικού μας συστήματος είναι κατι που πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή.
Τρεις περιπτώσεις ''ηλιακού φλερτ''.
Η Καύση, το Καζίμι και ο Ύπαυγος πλανήτης (κάτω από τις ακτίνες του Ηλίου) αναφέρονται σε πλανήτες που βρίσκονται σε σχέση συνόδου με τον Ήλιο. Οι έννοιες αυτές μας έρχονται από την παραδοσιακή Αστρολογία και σήμερα λαμβάνονται υπόψιν κυρίως στους ωριαίους χάρτες ή και στην εκλογική Αστρολογια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιδράσουν και στην καθημερινότητά μας ή ότι δεν μας δίνουν σημαντικά στοιχεία στην ανάλυση ενός γενέθλιου χάρτη. Οι σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης φυσικά και μας δίνουν πολλές πληροφορίες, αλλά δεν είναι κακό να βλέπουμε τι μπορουν να μας δώσουν και οι παλιές και παραδεδομένες αστρολογικές τεχνικές ανάλυσης!Τρεις περιπτώσεις ''ηλιακού φλερτ''.
Το Καυτό Φιλί στο Στόμα: Κατάσταση Καζίμι
Το Καζίμι είναι μια ιδιαίτερη φάση της καύσης ενός πλανήτη (για την περίπτωση της καύσης δείτε παρακάτω) και αποτελεί την αναίρεση αυτής της κατάστασης. Η λέξη Καζίμι προέρχεται από τους Άραβες αστρολόγους και σημαίνει ''στην καρδιά του Ήλιου'' και ένας πλανήτης περιέρχεται σε αυτή την κατάσταση όταν απέχει 17 λεπτά της μοίρας πριν ή μετά από την θέση του Ήλιου.
Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση Καζίμι αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε τόσο στενή σύνοδο με τον Ήλιο ώστε να βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα όρια του ηλιακού δίσκου. Ο ηλιακός δισκος έχει διάμετρο 34 λεπτά της μοίρας και γι'αυτό λοιπόν, ένας πλανήτης πρέπει να βρεθεί σε απόσταση 17 λεπτών της μοίρας πριν ή μετά τον Ήλιο για να βρεθεί κυριολεκτικά εντός του ηλιακού δίσκου, την περίφημη καρδιά του Ηλίου. Σε αυτή την περίπτωση αντί ο πλανήτης να αποδυναμωθεί και να χαθεί από το φως του Ήλιου, όπως στην περίπτωση της Καύσης, ενδυναμώνεται από αυτό το φως που τον τυλίγει και τον ενεργοποιεί σε μεγάλο βαθμό.
Η κατάσταση Καζιμι θεωρείται ευνοϊκή, είναι μια σύνοδος προστατευτική γιατί τότε ο πλανήτης όντας κυριολεκτικά στην αγκαλιά του Ήλιου παίρνει τη δύναμη και την ενέργειά του και έτσι μπορεί να αυξήσει τη δική του και να λειτουργήσει πολύ έντονα και στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Τον έχει αναλάβει ο Ήλιος και τον προστατεύει, διώχνοντας μακρυά τους εχθρούς του. Για κάποιους η κατάσταση Καζίμι θεωρείται μια μαγική στιγμή που οι ευχές γίνονται πραγματικότητα. Αν θελήσετε απλά να δοκιμάσετε, μιας και δεν έχετε να χάσετε τίποτα άλλο παρά μόνο ίσως τον ύπνο σας λόγω της ώρας που μπορεί να συμβαίνει το καζίμι, μπορείτε να κάνετε μια απλή ευχή και να δείτε αν θα πραγματοποιηθεί. Θυμηθείτε μόνο να ευχηθείτε κάτι απλό γιατί αν υλοποιηθεί δε θα κρατήσει για πολύ. Συνήθως η φάση Καζίμι ευνοεί το να πετύχουμε να γίνει κάτι που θέλουμε, να πείσουμε τους άλλους να υλοποιήσουν μια χάρη που θα τους ζητήσουμε και να σκεφτούμε πάνω σε συναισθηματικές καταστάσεις που μας απασχολουν με τρόπο λογικό και ψύχραιμο.
Ο αστρολόγος John Frawley έχει πολύ εύστοχα και παραστατικά δώσει τον παρακάτω παραλληλισμό: Ο Ήλιος είναι σαν ένας Βασιλιάς με δύναμη και λαμπρότητα. Όποιος και αν είναι αυτός που βρίσκεται σε μια αίθουσα μαζί με τον Βασιλιά, όσο επιφανής και αν είναι δε μπορεί να εκφραστεί σύμφωνα με τον δικό του χαρακτήρα αλλά πρέπει να υποταχθεί στην παρουσία του Βασιλιά. Αυτή είναι η κατάσταση του καμένου πλανήτη σε απόσταση 8 μοιρών από τον Ήλιο. Όταν όμως κάποιος ευνοηθεί από τον Βασιλιά και αυτός τον καλέσει να καθήσει δίπλα του στον Θρόνο του, τότε ο ευνοημένος σίγουρα μπορεί να ζητήσει και να έχει οτιδήποτε από τον Βασιλιά. Αυτή είναι η κατάσταση Καζίμι!
Λίγη μεταφυσική μαγεία τώρα..
Το Καζίμι έχει να κάνει με το φως και την λάμψη του Ήλιου που περιβάλλει τα σώματα που τον συναντούν και τα καθιστά κατά κάποιο τρόπο αόρατα. Λογικά, λοιπόν, αφορά μόνο σε ορατούς πλανήτες και ο Πλούτωνας για παράδειγμα δε θα μπορούσε να είναι Καζίμι. Επειδή όμως το Καζίμι έχει να κάνει με το πόσο κοντά στον Ήλιο βρίσκεται ένας πλανήτης και εφόσον κάποια από αυτά τα σώματα δεν είναι ορατά ούτως ή άλλως με γυμνό μάτι η περίπτωση του Καζίμι αποκτά δύο υποπεριπτώσεις. Η μια αφορά στα σώματα που μπορούμε να δούμε και η άλλη στα σώματα που είναι αόρατα με γυμνό μάτι.
Τα ορατά δια γυμνού οφθαλμού σώματα (οι παραδοσιακοί πλανήτες μέχρι και τον Κρόνο δηλαδή) σε φάση Καζίμι μπορούν να δημιουργήσουν μια φυσική αιτιώδη συνάφεια με το αποτέλεσμα που φέρνουν. Για παράδειγμα ο Δίας σε Καζίμι θα μπορούσε να φέρει την άνοδο ενός προσώπου και την ανάληψη αξιωμάτων επηρεάζοντας άμεσα τον φυσικό κόσμο και τις εξελίξεις γύρω από αυτό το πρόσωπο, κάνοντάς τον να βρεθεί σε θέση αρχηγού. Τα σώματα όμως που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού λειτουργούν λιγότερο σε φυσικό επίπεδο και περισσότερο στην αστρική-νοητική σφαίρα. Ο Ουρανός για παράδειγμα σε κατάσταση Καζίμι δε θα προκαλέσει άμεσα ένα γεγονός στην φυσική διάσταση, πρώτα θα επιδράσει μεσω της συσσώρευσης μιας αιτίας σε αστρικο-νοητικό επίπεδο. Στο παράδειγμα κάποιου που αναλαμβάνει αξιώματα δεν αλλάζουν οι φυσικές καταστάσεις γύρω από το πρόσωπο, αλλά δημιουργείται με το Καζίμι του Ουρανού μια αλλαγή του τρόπου που οι μάζες σκέφτονται και αισθάνονται, κάτι που τελικά προετοιμάζει την εμφάνιση ενός αρχηγού. Εν ολίγοις, τα ορατά σώματα στο Καζίμι χάνουν την επίδρασή τους στο φυσικό επίπεδο και λειτουργούν στο αστρικό και τα αόρατα σώματα χάνουν την επίδρασή τους στο αστρικό και λειτουργούν στο νοητικό επίπεδο.
Η σπανιότητα του φαινομένου
Κάποιοι θεωρούν ότι για να υπάρξει κατάσταση Καζίμι πρέπει ο πλανήτης να απέχει 17 λεπτά της μοίρας τόσο από ζωδιακό μήκος (right ascension) όσο και από απόκλιση (declination), ώστε να βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά του ηλιακού δίσκου, κάτι που σε αυτή την περίπτωση κάνει το Καζίμι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο! Σε καθε κανόνα όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις..
Ουσιώδεις και συμπτωματικές δυνάμεις.
Η μόνη εξαίρεση στις υπέροχες δυνατότητες που προσφέρει η κατάσταση Καζίμι σε εναν πλανήτη είναι όταν το Καζίμι γίνεται σε ζώδιο πτώσης του πλανήτη. Σε αυτή την περίπτωση ο πλανήτης καζίμι μπορεί να παρασύρει ακόμη και τον Ήλιο δημιουργώντας καταστροφικές και πολύ αρνητικές συνθήκες στον χάρτη. Αυτό τουλάχιστον είναι το σκεπτικό των ουσιωδών και συμπτωματικών δυνάμεων της ωριαίας Αστρολογίας. Η κατάσταση Καζίμι ενός πλανήτη θεωρείται συμπτωματική δύναμη γιατί δεν έχει να κάνει με ζωδιακή θέση ή συγκεκριμένη μοίρα. Στην ωριαία Αστρολογία υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην συμπτωματική και στην θεμελιώδη δυνάμη ενός πλανήτη. Η πρώτη δηλωνει την δύναμη για δράση και η δεύτερη δηλώνει την ποιότητα της δράσης. Ένας Ερμής σε Καζίμι λοιπόν, για παράδειγμα στην Παρθένο (σε έξαρση-θεμελιώδης δύναμη και σε καζίμι-συμπτωματική δύναμη) μπορεί να δράσει (λόγω καζίμι) και θα δράσει με θετικό αποτέλεσμα (λογω έξαρσης). Ένας Ερμής σε Καζίμι όμως για παράδειγμα στους Ιχθύς (σε πτώση-θεμελιωδης δύναμη και σε καζίμι-συμπτωματική δύναμη) έχει μεγάλη δύναμη να δράση από συμπτωματική δύναμη (Καζίμι), αλλά η ποιότητα και το αποτέλεσμα της δράσης του (σε πτώση στουν Ιχθύ) θα είναι καταστροφικό. Βέβαια, υπάρχει και η πιο μοντέρνα σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση το Καζίμι βοηθάει τον πλανήτη σε πτώση να ''ανέβει'' και να μπορέσει να λειτουργήσει σαν να μην ήταν σε πτώση.
Το Σταυρωτό Φιλί στο Μάγουλο: Κατάσταση Καύσης
Καύση έχουμε όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 8,5 μοιρών και μικρότερη πριν ή μετά τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος, συμβολίζει το Πνεύμα και φυσικά είναι ο ζωοδότης. Η έκθεσή μας σε αυτόν όμως μπορεί να αποβεί επιβλαβής ή και καταστροφική μερικές φορές. Από την μυθολογία για παράδειγμα μας έρχεται στο μυαλό ο μύθος του Ίκαρου που θέλησε με τα φτερά του από κερί να φτάσει τον Ήλιο.. Η προσέγγιση του Πνεύματος και του πυρήνα της Ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται να γίνεται με βήματα, με μέτρο και να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για να το κάνουμε.
Η γενική ιδέα πίσω από το φαινόμενο της Καύσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν ένας πλανήτης είναι σε κάποια απόσταση από τον Ήλιο, τότε ο πλανήτης δεν μπορεί να είναι ορατός με γυμνό μάτι καθώς το φως του Ηλίου είναι πιο δυνατό από το φως του πλανήτη. Στην παραδοση της Αστρολογίας η απόσταση αυτή διέφερε και ήταν ανάλογη με την δυναμη της λαμπρότητας του κάθε πλανήτη. Από την εποχή του William Lilly όμως και μετά η απόσταση απλοποιήθηκε και κατέληξε να είναι συνολικά ένα τόξο 17 μοιρών (8μιση μοίρες πριν και 8μιση μοίρες μετά τον Ήλιο).
Στην περίπτωση λοιπόν της Καύσης οι ιδιότητες του πλανήτη δε μπορούν να εκφραστούν σύμφωνα με την φύση του πλανήτη, γιατί η δύναμη από τις ακτίνες του Ήλιου τον ''καίει''. Συνήθως μια σύνοδος πλανητών παράγει ένα αποτέλεσμα συνδυασμού ενέργειας των δύο πλανητών το οποίο ενισχύει δημιουργικά και δυναμικά και τους δύο πλανήτες. Όταν όμως πρόκειται για σύνοδο πλανήτη με τον Ήλιο τότε η ενέργεια και η δύναμη του Ηλίου θα επισκιάσει και θα αποδυναμώσει τον δεύτερο πλανήτη.
Για παράδειγμα αν ο Ήλιος βρίσκεται στις 10 μοίρες του Ζυγού και ο Κρόνος είναι στις 7 μοίρες του Ζυγού, τότε ο Κρόνος καίγεται από τον Ήλιο. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ο Κρόνος βρισκόταν στις 17 μοίρες του Ζυγού.
Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο εκάστοτε πλανήτης όταν καίγεται από τον Ήλιο εξαρτάται από τη φύση του συγκεκριμένου πλανήτη και από τη σχέση που έχει με τη φύση του Ήλιου. Για παράδειγμα η φύση του Άρη είναι πύρινη και ζεστή και άρα φιλική με τη φύση του Ήλιου ενώ αντίθετα η φύση του Κρόνου που είναι ψυχρή και ξηρή δεν συνδυάζεται καλά με αυτή του Ήλιου. Ένας καμένος Άρης λοιπόν λογικά θα δράσει με περισσότερη ένταση και με περισσότερο απόλυτη και ισως απερίσκεπτη δράση, ενώ ένας καμένος Κρόνος θα λειτουργήσει περισσότερο αρνητικά προς καταστάσεις μελαγχολίας και καταστροφικής δράσης, παρά χτίζοντας γερές βάσεις.. Επίσης, ένας καμένος πλανήτης που βρίσκεται όμως σε θέση κυριαρχίας ή έξαρσης, όπως για παράδειγμα ένας Ερμής στους Διδύμους ή μια Αφροδίτη στους Ιχθύς, λειτουργούν λιγότερο ''καμένα''.
Σε ψυχολογικό επίπεδο, ένας πλανήτης σε καύση λειτουργεί αρκετά εγωιστικά και αλαζονικά και για παράδειγμα το ατομο με Ερμή σε καύση να θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο, ευέλικτο και ιδιαίτερα εύστροφο χωρίς όμως να μπορεί να δει τις αδυναμίες του, μιας και το φως του Ηλίου ''τυφλώνει'' τον πλανήτη ή μια Αφροδίτη σε καύση να θεωρεί τον εαυτό της τόσο όμορφο, θελκτικό και ασφαλή, καθώς βρίσκεται λουσμένη κυριολεκτικά στο φως του Ηλίου, ώστε στο τέλος να τρώει τα μούτρα της από την απόρριψη.
Το Φιλί στα Πεταχτά: Κάτω από τις Ακτίνες
(Ύπαυγος πλανήτης )
Η έννοια του ύπαυγου πλανήτη δεν πρέπει να υπήρχε πριν τον William Lilly, μιας και δεν υπάρχουν αναφορές σε αυτήν πριν το έργο του ''Christian Astrology''. Όταν ένας πλανήτης απέχει από 8,5 έως 17 μοίρες από τον Ήλιο, τότε σίγουρα δεν είναι τόσο κοντά ώστε να κάνει σύνοδο μαζί του, αλλά αυτό δεν σημαινει πως είναι αρκετά μακρυά ώστε να μην δέχεται καμμία επιρροή. Σε γενικές γραμμές ένας πλανήτης σε μια τέτοια απόσταση λειτουργεί με λιγότερη δύναμη στον χάρτη από ό,τι θα περιμέναμε με βάση την θέση του ή βάσει των όψεων που κάνει. Είναι επίσης μια δύσκολη θέση για έναν πλανήτη, λιγότερο όμως δύσκολη από την περίπτωση της καύσης.
Συνοπτικά
Ένας πλανήτης αρχίζει να μπαίνει κάτω από τις ακτίνες του Ηλίου όταν βρίσκεται 17 μοίρες πριν τον Ήλιο και συνεχίζει να είναι υπό τις ακτίνες του μέχρι και να φτάσει σε 8,5 μοίρες σε απόσταση. Έπειτα, περνάει σε κατάσταση καύσης. Προχωρώντας φτάνει σε απόσταση 17 λεπτών της μοίρας και καθώς αγγίζει την καρδιά του Ήλιου περιέρχεται σε κατάσταση Καζίμι. Μετά, καθώς αρχίζει να απομακρύνεται από τον Ήλιο και μέχρι να βρεθεί σε απόσταση 8,5 μοιρών μετά τον Ήλιο βρίσκεται πάλι σε κατάσταση καύσης. Απο τις 8,5 μοίρες και μετά βγαίνει από καύση και βρίσκεται πάλι κάτω από τις ακτίνες του Ηλίου, όσο η απόστασή του είναι εντός των 17 μοιρών μετά τον Ήλιο.
Πηγές:
William Lilly, Christian Astrology
John Frawley, The Horary Textbook
Gary P. Caton, Τhe Mountain Astrologer April/May 2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου