21.9.10

Ιατρική Αστρολογία για Αρχάριους

Η Ιατρική Αστρολογία είναι ένας συναρπαστικός και διαχρονικός αρχαίος κλάδος μάθησης, του οποίου η σημασία χάθηκε με την επικράτηση της αλλοπαθητικής σύγχρονης ιατρικής, η οποία βασίζεται στα χημικά φάρμακα. Όλοι σχεδόν γνωρίζουν το ηλιακό τους ζώδιο από την ημερομηνία γέννησής τους, αλλά πολλοί λίγοι τα υπόλοιπα δεδομένα που αντιστοιχούν σε κάθε ζώδιο: στοιχεία της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα, κατάλληλη διατροφή, συνιστώμενα μέτρα υγιεινής, τακτικές πρόληψης για διατήρηση ή ανάκτηση μιας καλής υγείας.

Δύο από τις αρχαιότερες ιστορικά επιστήμες της ανθρωπότητας είναι η αστρολογία και η βοτανολογία. Σε ένα σπάνιο βιβλίο που ανακαλύφθηκε στα αγγλικά αρχεία της ιατρικής αστρολογίας αναφέρεται ότι ακόμη και μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, όσοι ήθελαν να ασκήσουν το επάγγελμα του γιατρού, είτε στη Αγγλία, είτε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ήταν υποχρεωμένοι να περάσουν επιτυχώς εξετάσεις στην αστρολογία. Εάν διαπιστωνόταν ότι οι γνώσεις τους στην ιατρική αστρολογία ήταν ελλιπείς, θεωρούνταν ότι δεν διέθεταν επαρκή προσόντα για την άσκηση της ιατρικής!






Η χρησιμότητα της ιατρικής αστρολογίας σήμερα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς. Χάρη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την επιστήμη της αστρονομίας, εκείνοι που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην απόκτηση μεγαλύτερης κατανόησης της ιατρικής αστρολογίας και των εφαρμογών της στην καθημερινή ζωή, έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης μοναδικών πληροφοριών για τον εαυτό τους και τους άλλους. Ο σκοπός της ιατρικής αστρολογίας είναι ο εντοπισμός και η πρόληψη διαφόρων προβληματικών καταστάσεων και διαταραχών.


Όπως ακριβώς ένας γιατρός συμβουλεύεται μια ανάλυση αίματος για να έχει μια πληρέστερη κατανόηση της κατάστασης του ασθενούς, βάσει της οποίας θα κάνει την διάγνωσή του, έτσι και ο ειδικευμένος στην ιατρική αστρολογία εξετάζει τον γενέθλιο χάρτη του ατόμου, για να αποκτήσει μια εξίσου βαθύτερη κατανόηση. Το ωροσκόπιο δεν αποτελεί διαγνωστικό μέσο, αλλά χρησιμεύει στο να κατανοήσουμε καλύτερα το εκ γενετής δυναμικό υγείας του κάθε ατόμου και αν αυτό είναι επαρκές ή όχι, τα αποθέματα θεραπείας μέσα σε έναν οργανισμό, την κατάσταση του μεταβολισμού (εάν είναι κανονικός, γρήγορος ή νωθρός) καθώς και την προδιάθεση για εκδήλωση συγκεκριμένων ασθενειών. Το γενέθλιο ωροσκόπιο, λοιπόν, παρέχει μια βασική κατανόηση της γενικής κατάστασης υγείας του ατόμου, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι παράγοντες που τροποποιούν αυτή την εικόνα, οπως η κληρονομικότητα, η περίοδος της παιδικής ηλικίας, καθώς και το περιβάλλον (καιρικές συνθήκες, κλίματικές συνθήκες, έκθεση σε ακτινοβολία, τοξικά απόβλητα, διάφορα ατυχήματα, κλπ). Ακόμα, παρέχει πληροφορίες για την γενική ψυχική κατάσταση του ατόμου καθώς και για το ενδεχόμενο ύπαρξης ψυχοσωματικών ασθενειών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ινδουϊστικές και θιβετιανές σχετικές διδασκαλίες, το ωροσκόπιο μπορεί να μας δείξει το ενυπάρχον δυναμικό από προηγούμενες ζωές καθώς και αν οι συνέπειες διαφόρων γεγονότων από τις ζωές αυτές έχουν περάσει και σε αυτήν την ενσάρκωση του ατόμου. 
   
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη αστρολογίας και ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το είδος εκείνο από το οποίο μπορεί να αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος. Η Αστρολογία Πρόβλεψης ασχολείται με τις εγκόσμιες υποθέσεις μας, όπως τον χρονικό προσδιορισμό των διαφόρων γεγονότων, την πρόβλεψη χρηματικών κερδών ή απωλειών, την πλέον κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε ή να τελειώσουμε μια οποιαδήποτε εργασία, ασχολία κλπ, και διάφορα άλλα παρόμοια. Η Αστρολογία Κρίσεως ασχολείται με το πώς η θέση των διαφόρων πλανητών επηρεάζει ολόκληρους πληθυσμούς. Λέγεται ότι ο πρόεδρος Ρούζβελτ χρησιμοποιούσε αυτόν τον κλάδο της Αστρολογίας. Η Αστρομετεωρολογία έχει ως αντικείμενο την πρόβλεψη του καιρού και οι άνθρωποι την χρησιμοποιούσαν από τις απαρχές της ιστορίας τους. Ακόμη και σήμερα γίνεται αναφορά σε αυτήν στο ετήσιο αστρονομικό ημερολόγιο. Σε αυτό το άρθρο, φυσικά, αντικείμενό μας είναι η Ιατρική Αστρολογία.

Ορισμένες φορές μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή να εκδηλώνετε ασυνήθιστα συμπτώματα, χωρίς να μπορείτε να τα επισημάνετε με την πρώτη ματιά ούτε στον χάρτη του ωροσκοπίου σας, ούτε στην παρούσα ανάλυση. Ωστόσο, θα μπορέσετε σε γενικές γραμμές να ανακαλύψετε την αιτία της διαταραχής. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αρχίζει να έχει πόνους στις αρθρώσεις. Ένας ομοιοπαθητικός γιατρός θα απέδιδε ένα τέτοιο σύμπτωμα σε ρευματισμούς ή αρθριτικά. Ο χάρτης δείχνει ότι ο Κρόνος είναι στον Ζυγό, πράγμα που δηλώνει αργή λειτουργία των νεφρών και κατά συνέπεια αργούς ρυθμούς καθαρισμού του αίματος από τις τοξίνες. Οι πόνοι των αρθρώσεων έρχονται και φεύγουν ανάλογα με την διατροφή και τον τρόπο ζωής του ατόμου: αν τηρεί μια περίοδο νηστείας, ή αν φιλτράρει το νερό που πίνει, οι πόνοι μειώνονται ή και εξαφανίζονται,  αν όμως είναι μια εορταστική περίοδος, οπότε η διατροφή του θα είναι πλούσια σε λιπαρά, ή έτσι και αλλιώς ακολουθεί μια παρόμοια διατροφή, οι πόνοι θα δυναμώνουν. Ως βαθύτερη αιτία του προβλήματος, λοιπόν, διαγνώνεται η αδύναμη λειτουργία των νεφρών, και η συνιστώμενη θεραπεία είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού από τα επιβλαβή στοιχεία.  Επιπλέον, για μακροπρόθεσμα οφέλη προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνούχων τροφών και ο αποκλεισμός από την διατροφή των σκληρών τυριών, του υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα νερού («σκληρού» νερού), του αλατιού και του κόκκινου κρέατος, παραγόντων, δηλαδή, που παρεμποδίζουν την λειτουργία των νεφρών με υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης. 

ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;
 
Η Γη διαγράφει έναν φαινομενικό κύκλο γύρω από τον Ήλιο, με φόντο τους αστερισμούς που λάμπουν στον νυχτερινό ουρανό. Το σύνολο της περιφέρειας  αυτού του κύκλου χωρίζεται σε δώδεκα τμήματα-σταθμούς τροχιακής παρατήρησης, οι οποίοι είναι γνωστοί με το όνομα «ζωδιακός κύκλος». Όταν αναφερόμαστε στο ζώδιό μας, αυτό που εννοούμε είναι απλώς σε ποιον αστερισμό του ζωδιακού βρισκόταν ο Ήλιος την στιγμή της γέννησής μας. Ο κύκλος του ζωδιακού συνιστά ένα εν γένει σταθερό πλαίσιο αναφοράς που καταλαμβάνει όλο το πλάτος και μήκος της ζώνης εκείνης της ουράνιας σφαίρας, την οποία ονομάζουμε εκλειπτική. Ο ζωδιακός μπορεί να θεωρηθεί ως μια σταθερή διάταξη αστερισμών σε σχέση με τα δώδεκα τμήματα στα οποία διαιρείται η τροχιά της Γης.



 
 
Προκειμένου να ασχοληθούμε με τον κλάδο της Ιατρικής Αστρολογίας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δώδεκα αστερισμοί του ζωδιακού αντιστοιχούν σε δώδεκα μείζονα μέρη του ανθρώπινου σώματος, και ότι καθένα από αυτά τα μέρη βρίσκεται κάτω από την επίδραση του αστερισμού στον οποίο αντιστοιχεί. Για παράδειγμα, ο Κριός ελέγχει το κεφάλι και το πρόσωπο, ο Ταύρος τον λαιμό, εσωτερικά και εξωτερικά, ο Καρκίνος την περιοχή του στήθους. Η θέση που καταλαμβάνει κατά την περιφορά του κάθε πλανήτης στην ζώνη της εκλειπτικής καθορίζει και το είδος της επιρροής ή ενέργειας, με την οποία ο πλανήτης αυτός χρωματίζει τον εκάστοτε ζωδιακό αστερισμό στον οποίο βρίσκεται.

Για παράδειγμα, ο Ήλιος μέσα στον ζωδιακό αντιπροσωπεύει την ζωτικότητα. Όταν την άνοιξη μπαίνει στον αστερισμό του Κριού, ενεργοποιεί το μέρος του σώματος το οποίο κυβερνά ο Κριός, δηλαδή το κεφάλι. Αποτέλεσμα αυτού είναι αφθονία ιδεών και  μια πολλά υποσχόμενη προοπτική. Ωστόσο, αν συμβαίνει στο ίδιο διάστημα να βρίσκεται και ο Άρης στον Κριό, τότε λέμε ότι ο Ήλιος «καίγεται» από την ενέργεια του Άρη, πράγμα το οποίο πρακτικά μεταφράζεται σε πάρα πολύ έντονη δραστηριοποίηση, η οποία είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώνεται ως θυμός, πονοκέφαλοι και φλεγμονές σε οποιοδήποτε μέρος του κεφαλιού. Όλα αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται ως πλανητική επιρροή.
 
Η αστρολογία, η οποία έχει ως επίκεντρο το μεμονωμένο άτομο εξετάζει τις εξής δύο βασικές παραμέτρους:
 
  • Την βασική γεωμετρική δομή του χώρου, στο κέντρο του οποίου βρέθηκε το άτομο κατά την γέννησή του.
  • Όλα τα ουράνια σώματα, τα οποία πέρασαν μέσα από αυτόν τον χώρο σε όλη την διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής του κάθε ατόμου, μαζί με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες μεταξύ τους σχέσεις, τις οποίες ονομάζουμε «όψεις», ή γωνίες μεταξύ των πλανητών. Από αυτήν την άποψη, το μεμονωμένο άτομο αποτελεί τον πλέον δυναμικό παράγοντα, όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις με το εξωτερικό περιβάλλον.
Το γενέθλιο ωροσκόπιο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο όλης της προσέγγισής μας στην Ιατρική Αστρολογία, γιατί αποτελεί την εκ γενετής παρακαταθήκη των όποιων τάσεων θα εκδηλωθούν στην μετέπειτα πορεία ζωής του ατόμου. Η μελέτη των προχωρημένων θέσεων των πλανητών σε σχέση με τον γενέθλιο χάρτη αποκαλύπτει τις παραμέτρους που καθορίζουν τις μελλοντικές αλλαγές, είτε θετικές, είτε αρνητικές. Η τρέχουσα διάταξη των πλανητών, καθώς αυτοί καταλαμβάνουν διάφορες θέσεις στο γενέθλιο ωροσκόπιο κατά την κίνησή τους, καθορίζει το είδος εκείνο των δυναμικών παραγόντων, οι οποίοι σηματοδοτούν την εκδήλωση διαφόρων συμβάντων ή ασθενειών. Ως εκ τούτου, ο γενέθλιος χάρτης αποτελεί το πλεόν σημαντικό αντικείμενο μελέτης από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μας με την Ιατρική Αστρολογία, διότι αποτελεί τον πυρήνα, από τον οποίον προκύπτει το σύνολο των σχετικών μας αστρολογικών ερμηνειών.  
 
Η μελέτη του γενέθλιου ωροσκοπίου περιλαμβάνει, ακόμη, την εξέταση ενός κάθετου άξονα αναφοράς, ο οποίος είναι γνωστός ως «ορίζων» ή «μεσημβρινός». Όταν ένα ανθρώπινο ον γεννιέται το περιστοιχίζουν από παντού διάφορα ουράνια σώματα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται πάνω από την γραμμή του ορίζοντα και να είναι ορατά, ή κάτω από αυτήν και να είναι αόρατα.
 
Κάθε άνθρωπος διαθέτει μία σπονδυλική στήλη, η οποία στην όρθια θέση στοχεύει προς τα πάνω, στον ουρανό, και αυτό το κάνει κάθε μέρα σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της. Οι κάθετες γραμμές των μεσημβρινών, οι οποίες περνούν και από τους δύο πόλους, διαιρούνται σε δώδεκα οίκους, οι οποίοι καθορίζονται τόσο από τον Ανατέλλοντα αστερισμό (Ωροσκόπο) όσο και από τον Δύοντα (Descendant).
 



Οι αστερισμοί του ζωδιακού και οι διαχωριστικές γραμμές των οίκων, οι όποιοι τέμνουν κάθετα τους αστερισμούς αντιπροσωπεύουν δύο θεμελιωδώς διαφορετικά σύνολα επιρροών και ερμηνειών. Ο οριζόντιος άξονας του ζωδιακού κύκλου αντιπροσωπεύει την συνείδηση και τις θέσεις των διαφόρων οργάνων, οι οποίες αποκαλούνται κυριότητες (rulerships), βάσει της ανθρώπινης ανατομίας. Ο κάθετος άξονας των οίκων αντιπροσωπεύει την δυναμική ή την εκδήλωση των διαφόρων πλανητικών επιρροών στο υλικό επίπεδο καθώς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία κάποιου.
 
Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, το πρώτο στοιχείο που εξετάζουμε είναι η θέση του Ήλιου και οι όψεις που κάνει με τους άλλου πλανήτες. Εάν μιλούσαμε με όρους του ηλεκτρισμού, το ηλιακό ζώδιο αντιπροσωπεύει το ποσό της τάσης που μπορεί να παραγάγει το σώμα. Όταν βρίσκεται στα ζώδια της φωτιάς, ο Ήλιος είναι σε έξαρση και καίει με την μεγαλύτερη λαμπρότητα. Στα ζώδια του αέρα, ο Ήλιος καίει καλά, εφόσον όπου υπάρχει αέρας (οξυγόνο) υπάρχει και φωτιά. Το στοιχείο του νερού είναι πιο πυκνό και σβήνει την φωτιά, καθώς ο Ήλιος που βρίσκεται στα ζώδια του νερού είναι εξασθενημένος, ιδίως στον Καρκίνο και τους Ιχθείς. Στα γήινα ζώδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πλέον πυκνή ύλη, ο Ήλιος χαρίζει κατά κύριο λόγο δυνάμεις αντοχής παρά ζωτικότητας, καθώς αυτά απορροφούν και ελευθερώνουν την ενέργεια με πιο αργούς ρυθμούς. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την καύση του λιθάνθρακα, ο οποίος χρειάζεται τεράστιες χρονικές περιόδους για να σχηματιστεί, πιάνει φωτιά δύσκολα, αλλά από την στιγμή που θα ανάψει, καίει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα ζώδια με βάση το στοιχείο στο οποίο ανήκει το καθένα κατατάσσονται ως εξής:
 
  • Φωτιά
    Κριός, Λέων, Τοξότης
  • Νερό
    Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς
  • Αέρας
    Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος
  • Γη
    Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως

Η Σελήνη ρυθμίζει τον ρυθμό ροής της ενέργειας του σώματος, καθώς και την περιοδικότητα ή μη της ροής αυτής. Ο τρίτος σημαντικός υπό εξέταση παράγοντας μετά τον Ήλιο και την Σελήνη, είναι ο Ωροσκόπος, ή αλλιώς η θέση στην οποία βρισκόταν ο μεσημβρινός της ηλιακής ανατολής την χρονική στιγμή της γέννησης κάποιου. Στον ηλεκτρισμό, για παράδειγμα, έχεις τρεις παράγοντες, πρώτον,τον αριθμό των βολτ, ο οποίος δηλώνει το ποσό της διαθέσιμης ελεύθερης ηλεκτρικής ενέργειας, δεύτερον, τον αριθμό των αμπέρ, ο οποίος δηλώνει τον ρυθμό ροής της ενέργειας αυτής στην μονάδα του χρόνου και τρίτον, την αντίσταση, την οποία προβάλει ο εκάστοτε αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωσή μας, ο Ωροσκόπος αντιπροσωπεύει την κακή ή καλή αγωγιμότητα της ενέργειας από τον Ήλιο και την Σελήνη. Έτσι, λοιπόν, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ο μεταβολισμός των κυττάρων και των οργάνων, ο οποίος καθορίζεται από το ηλιακό ζώδιο και την εποχή του έτους, η μεταβολική διαδικασία της πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων και της αποβολής των βλαβερών ουσιών, η οποία καθορίζεται από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Σελήνη, και η εν γένει ροή της ζωτικής ενέργειας, όπως αυτή καθορίζεται από τον Ωροσκόπο. 
 
      
Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΩ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ;
 
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε σχέση με την κατανόηση της κατάσταση της υγείας κάποιου είναι η μελέτη του ατομικού του ωροσκοπίου, βάσει του οποίου καθορίζονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των σωματικών και οργανικών λειτουργιών, η πορεία των διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών, καθώς επίσης και οι διάφορες ασθένειες και οργανικές διαταραχές. Επομένως, είναι αναγκαίο να αναλύσουμε τις διάφορες ζωδιακές και πλανητικές επιρροές που σημειώνονται στον γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου, διότι αυτός ο χάρτης ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης με στόχο αφενός μεν την διατήρηση της προσωπικής υγείας, αφετέρου δε την πρόληψη των διαφόρων ασθενειών.      
 
Η βασικότερη και πρώτη μας ενέργεια πρέπει να είναι η εξέταση ξεχωριστά του κάθε ζωδίου, ώστε να καθορίσουμε σε ποιο από όλα βρίσκεται ο Ήλιος και σε ποιο η Σελήνη, πώς μπορεί να αναλυθεί η ιδιαίτερη επιρροή του καθενός και πώς μέσω απλών μεθόδων μπορούν να αποτραπούν οι αρνητικές τους επιδράσεις. Τα δώδεκα ζώδια ταξινομούνται αναλόγως των στοιχειακών ιδιοτήτων, τις οποίες θεωρούνται ότι κατέχουν, σε αυτά της γης, του αέρα, της φωτιάς ή του νερού.
 
Εξετάζοντας το ανθρώπινο σώμα από αστρολογικής απόψεως, είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι αυτό χωρίζεται σε δώδεκα μέρη. Καθένα από αυτά τα μείζονα μέρη είναι υπό τον έλεγχο ή, αλλιώς, την «κυριότητα», μιας από τις δώδεκα αυτές διαιρέσεις του ζωδιακού. Αυτές είναι γενικές διαιρέσεις και κυριότητες που αντιστοιχούν σε όργανα του σώματος και μπορούν να συνδυαστούν με τις αντίστοιχες οργανικές λειτουργίες, οι οποίες προσδιορίζονται από άλλα ζώδια ή τμήματα οίκων. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζουμε μεταξύ των ανατομικών αντιστοιχιών μερών του σώματος-ζωδιακών αστερισμών και των αντιστοιχιών οργανικών λειτουργιών και θέσεων-όψεων των πλανητών.
 
Η πρακτική ωφέλεια και η διαγνωστική χρησιμότητα, την οποία προσφέρει η ερμηνεία ενός ωροσκοπίου βάσει των αρχών της Ιατρικής Αστρολογίας συνίστανται στην δυνατότητα εξέτασης της γενικής πορείας της υγείας και της κράσης ενός οργανισμού και στον ακριβή καθορισμό συγκεκριμένων διαταραχών. Το πρώτο που μελετά κάποιος είναι το ηλιακό του ζώδιο, καθώς αυτό είναι ο καθοριστικός παράγων στον τομέα της ζωτικότητας και του μεταβολισμού. Η παρούσα ανάλυση περιέχει τους διατροφικούς και τους υπόλοιπους εκείνους παράγοντες, οι οποίοι είναι συμβατοί με το ηλιακό ζώδιο και τον τύπο ζωτικότητας του κάθε ατόμου.

Τα κύρια σημεία, τα οποία πρέπει να έχει κάποιος υπόψη του ενόσω διαβάζει την αστρολογική ανάλυση Ψυχής και Σώματος, είναι τα ακόλουθα:
 
Τα «φώτα» (Ήλιος και Σελήνη) είναι οι κυριότεροι πλανήτες σε έναν αστρολογικό χάρτη όσον αφορά στον τομέα της υγείας. Όλες οι εκδηλώσεις της ζωής βασίζονται στην μετατροπή της τροφής σε χημικά συστατικά αναγκαία για την δημιουργία ενέργειας, την συντήρηση των δομών του οργανισμού και των λειτουργιών του. Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ουσιαστικά ένα δυναμικό σύστημα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και αποβολής των άχρηστων και βλαβερών ουσιών. Η ισορροπία και η διατήρηση σε ένα σταθερό επίπεδο των βιολογικών λειτουργιών του οργανισμού είναι αποτέλεσμα μιας αδιατάρακτης ροής των διαδικασιών θρέψης και απέκκρισης. Ο Ήλιος, η ενέργειά του (το πράνα ή τσι), τα φωτόνιά του και η λάμψη του είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την παραγωγή της τροφής μέσω της φωτοσύνθεσης, αλλά και για τις διεργασίες στο εσωτερικό των κυττάρων μας, χάρη στις οποίες αποκομίζουν το ποσό ενέργειας που απαιτείται για τον μεταβολισμό τους,
 
Διαταραχές οποιουδήποτε από αυτούς τους δύο κύκλους, είτε της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών (αέρα, νερού, ηλιακού φωτός, τροφής), είτε της αποβολής των βλαβερών και άχρηστων (μέσω της διαδικασίας της αφόδευσης, ούρησης, εκπνοής, εφίδρωσης) παρεμποδίζουν την ομαλή ροή των βιολογικών λειτουργιών. Οι ασθένειες, λοιπόν, κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η μάχη του οργανισμού με τις τοξίνες και την διατάραξη των διαδικασιών απέκκρισης, και η προσπάθειά του λήψης διορθωτικών μέτρων ή αποβολής των βλαπτικών ουσιών. Στην διάρκεια των φάσεων που εντοπίζονται στον χάρτη του ωροσκοπίου, κατά τις οποίες διαταράσσονται οι φυσιολογικοί μεταβολικοί κύκλοι, υπεισέρχονται και διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως παρασιτικοί ιοί, βακτήρια και μύκητες, οι οποίοι περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τις διάφορες εκδηλούμενες δυσλειτουργίες.

Οι κύριοι παράγοντες, τους οποίους λαμβάνουμε υπόψη σε μια ιατρο-αστρολογική ανάλυση του ωροσκοπίου έιναι οι εξής:
 
  • Ο Ήλιος και η θέση του μέσα στο ζωδιακό (σε ποιό ζώδιο είναι), και αν προσβάλλεται από πλανήτες με αρνητική επιρροή, οπότε θα έχουμε εν γένει ενδείξεις για έναν μεταβολισμό είτε κανονικό ως γρήγορο (προσβολή από Άρη) είτε αργό ως νωθρό (προσβολή από Κρόνο). Από το ηλιακό ζώδιο μαθαίνει κάποιος ποιά είδη φαγητού πρέπει να τρώει, ποια χρώματα και ποια αρώματα τον ζωογονούν περισσότερο και ποιοι πολύτιμοι λίθοι και ελιξήρια μπορούν να του προσφέρουν ενέργεια και μακροζωΐα. Ο Ήλιος, ανάλογα με τον μήνα γέννησης κάποιου, καθορίζει εν γένει τον ρυθμό του μεταβολισμού.
  • Η Σελήνη, το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται και αν προσβάλλεται από άλλους πλανήτες. Εδώ παίρνουμε πληροφορίες για την κυκλοφορία της λέμφου, την λειτουργία του ουροποιητικού και του συστήματος αφόδευσης. Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Σελήνη μας δίνει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα του ατόμου να αποβάλλει τις τοξίνες, την ροή του λεμφικού υγρού, τους συναισθηματικούς παράγοντες και τον θετικό ή αρνητικό ρόλο τους, όπως επίσης και τις ομοιοπαθητικές εκείνες ουσίες, οι οποίες είναι πιθανόν να αποτρέψουν την εκδήλωση αρνητικών καταστάσεων.
  • Ο Κρόνος, ο κατ’ εξοχήν Βλαπτικός Πλανήτης: η θέση του ανάλογα με το ζώδιο και τον οίκο στον οποίο βρίσκεται, αντιπροσωπεύει το πιο αδύναμο σημείο του σώματος, όπου οι τοξίνες έχουν την τάση να συσσωρεύονται. Αν ο πλανήτης προσβάλλεται δείχνει με σχεδόν πλήρη βεβαιότητα την θέση ενός χρόνιου προβλήματος. Η φύση του Κρόνου είναι ψυχρή, περιοριστική, επιβαρυντική για τις μεταβολικές διαδικασίες και ευνοϊκή για την συσσώρευση τοξινών και την ζημιογόνο δράση τους.
  • Ο Ουρανός. Εάν προσβάλλεται, προκαλεί συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων και κατά τόπους μείωση της διαθέσιμης ποσότητας οξυγόνου, γεγονός το οποίο έχει ως συνέπειες τον αποσυντονισμό των εσωτερικών λειτουργιών, το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος, διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος (δυστονίες) και ιδιαίτερου χαρακτήρα δυσκρασίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με θεραπευτική αγωγή. Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ουρανός φανερώνει το μέρος του σώματος, όπου έχουμε ελλαττωματικές λειτουργίες. Αν βρίσκεται στον Καρκίνο, για παράδειγμα, μπορεί να δηλώνει περιοδικούς πόνους στο στήθος, μια αστάθεια στην φυσιολογική λειτουργία του στομάχου, κατάσταση που φέρνει δυσπεψία, καούρες, φούσκωμα, κλπ, καθώς και άστατο κύκλο στις γυναίκες, ο οποίος πότε είναι κανονικός και πότε όχι.

    Δεν μπορούμε να προσφέρουμε πλήρη ερμηνεία για τις διαταραχές αυτές, αλλά συνήθως έχουν λειτουργικό και όχι οργανικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει ότι επιδέχονται θεραπείας με την χρήση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, φυσικοθεραπείας, μασσάζ και με την αλλαγή του τρόπου ζωής. Οι επιρροή του Ουρανού βρίσκεται στην ρίζα διαφόρων χρόνιων ενοχλήσεων ή πόνων, των οποίων η διάγνωση είναι δύσκολη. Αυτός είναι ένας τομέας, στον οποίο η Ιατρική Αστρολογία μπορεί να προσφέρει πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες και θεραπευτικές λύσεις, οι οποίες δεν προκύπτουν, ούτε εξηγούνται με άλλο τρόπο. Το ζώδιο και ο οίκος όπου βρίσκεται ο Ουρανός δείχνουν σε ποιο μέρος του σώματος είναι πιθανό να εμφανιστούν περισταλτικές κινήσεις.
  • Ο Ποσειδώνας. Σε περίπτωση που προσβάλλεται φανερώνει ατονία. Το ζώδιο και ο οίκος όπου βρίσκεται δείχνει από ποιο σημείο μπορεί να υπάρχει διαρροή ζωτικής ενέργειας (πράνα) από το αιθερικό σώμα. Το ηλιακό φως δυναμώνει την συνοχή του αιθερικού, εμποδίζοντας αυτήν την διαρροή. Κατά συνέπεια οι ασθένειες που σχετίζονται με τον Ποσειδώνα σνήκουν στην κατηγορία εκείνων, οι οποίες προκύπτουν από την διαβίωση εντός κλειστών χώρων για πολύ μεγάλα διαστήματα. Ο Ποσειδώνας κυβερνά ασθένειες που προέρχονται από λοιμώξεις και ιούς, όπως ο σταφυλόκοκκος, η πνευμονία και η φυματίωση.

ΓΙΑΤΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ;

Χωρίς τον Ήλιο δεν θα υπήρχε ζωή πάνω στην Γη. Κατά την διάρκεια των δώδεκα μηνών που χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά η Γη λαμβάνει την ζωογόνες ηλιακές ακτινοβολίες, οι οποίες πέφτουν από διαφορετική κάθε φορά γωνία σε σχέση με το σταθερό φόντο του μεγάλου κύκλου με τους αστερισμούς, τον οποίο ονομάζουμε ζωδιακό. Αυτή η κυκλική μεταβολή της σχετικής θέσης της Γης ως προς τον Ήλιο στο πλαίσιο του ζωδιακού είναι η αιτία για την εμφάνιση των τεσσάρων εποχών, οι οποίες εκδηλώνονται και ως τα τέσσερα διαφορετικά στοιχεία ή καταστάσεις της ύλης. Ο κύκλος των μεταβολών έχει ως εξής: γέννηση, ανάπτυξη, ωρίμανση, θάνατος. Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο καθορίζει όχι μόνο την διαδοχή των τεσσάρων εποχών του έτους, αλλά και την πορεία της ζωής όλων των όντων, τα οποία κατοικούν στην επιφάνεια του πλανήτη.
 
Στην εκτίμησή μας, ωστόσο, της κατάστασης της υγείας από την ανάλυση του ωροσκοπίου είναι πρώτα απ’ όλα αναγκαίο να λάβουμε υπόψη τρεις πολύ βασικούς παράγοντες: Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος, το ζώδιο του Ωροσκόπου (δηλαδή την θέση στην οποία βρισκόταν ο Ήλιος την χρονική στιγμή της γέννησης, εφόσον στην ημερήσια περιστροφική κίνηση γύρω από τον εαυτό της η Γη περνάει μέσα από όλα τα ζώδια) και το ζώδιο όπου βρίσκεται η Σελήνη (σε ποια θέση, δηλαδή, βρισκόταν η Σελήνη σε σχέση με τον ζωδιακό). Ο Ήλιος είναι αυτός που χαρίζει την ζωή σε ένα αντρικό ωροσκόπιο, ενώ η Σελήνη σε ένα γυναικείο. Ο Ωροσκόπος δείχνει την σωματική κατάσταση του ατόμου, καθώς και τα μέρη εκείνα του οργανισμού, τα οποία είναι ευπρόσβλητα ή ανθεκτικά σε εξωτερικές επιδράσεις. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα, τα οποία κάνει ένας αστρολόγος ειδικευμένος στην Ιατρική Αστρολογία, επιχειρώντας μια πρώτη ανάλυση του γενέθλιου χάρτη ενός ατόμου. Με την μετέπειτα εξέταση και των άλλων πλανητών μπορούμε να κατανοήσουμε πώς συντελείται μια συνδυασμένη αστρολογική ανάλυση.




 
Εάν θέλουμε να σχηματίσουμε εικόνα για την εν γένει ζωτικότητα και τις μεταβολικές διεργασίες ενός οργανισμού, το πρώτο που εξετάζουμε είναι ο Ήλιος και οι όψεις (ή αλλιώς, οι γωνιακές σχέσεις) του με τους υπόλοιπους πλανήτες. Το κάθε ζώδιο αντιστοιχεί ή «κυβερνά» ορισμένα όργανα και ιστούς του ανθρώπινου σώματος, ενώ οι πλανήτες αντιστοιχούν στους ρυθμούς ροής της ενέργειας, οι οποίοι μπορεί να χαρακτηρίζονται από περιοδικότητα ή να είναι ακανόνιστοι, καθώς αυτή κυκλοφορεί μέσα στα διάφορα μέρη του σώματος.
 
Οι ενεργειακοί εκείνοι ρυθμοί που εμφανίζουν περιοδικότητα αντιστοιχούν στα τρίγωνα και τα εξάγωνα. Χρησιμοποιώντας ιατρική ορολογία, θα λέγαμε ότι αυτές οι ευνοϊκές όψεις (τρίγωνα, εξάγωνα) είναι αναβολικές, αποτελούν σημάδια, δηλαδή, ενός καλού μεταβολισμού και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Οι δύσκολες όψεις είναι καταβολικές και φανερώνουν αδύναμη λειτουργία των οργάνων, χαμηλό ανοσοποιητικό, μέχρι και προδιάθεση για καρκίνο. 
    
Οι ενεργειακοί ρυθμοί, οι οποίοι είναι ακανόνιστοι, αντιστοιχούν στις δύσκολες ή μη ευνοϊκές όψεις, όπως τα τετράγωνα, οι αντιθέσεις και οι σύνοδοι. Οι όψεις αυτές φανερώνουν ένα ενεργειακό δυναμικό, το οποίο είτε έχει μπλοκαριστεί, είτε δεν έχει ομαλή και αδιατάρακτη ροή, γεγονός το οποίο προδιαθέτει για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Μια τέτοια κατάσταση ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση διαφόρων διαταραχών εάν δεν ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής. Κατά συνέπεια, στην ερμηνεία του ωροσκοπίου οι όψεις αυτές αποτελούν τις «Προδιαθέσεις Παθογένειας».

Βέβαια, πρέπει να έχουμε υπόψην ότι αυτές είναι απλώς και μόνο τάσεις. Σκοπός της παρούσας ανάλυσης είναι να προτείνουμε τρόπους, με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποτρέψει την εκδήλωση αυτών των τάσεων και να ακυρώσει την επιρροή τους, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσής τους (κληρονομικότητα, κάρμα, περιστασιακοί παράγοντες, διατροφικές αιτίες), καθώς επίσης και το αν είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους με την καταφυγή σε διάφορες μορφές φυσικοθεραπείας. Οι δύσκολες όψεις μας δείχνουν, επίσης, διάφορους διατροφικές ελλείψεις ή ανεπάρκειες που μπορούμε να διορθώσουμε, προκειμένου να ακυρώσουμε την αρνητική επίδραση των εν λόγω όψεων. Παρακάτω υπάρχει λεπτομερής κατάλογος όλων αυτών των παραγόντων, και βάσει αυτού μπορεί κάποιος να εμπλουτίσει την διατροφή του με συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί από καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, αφού πρώτα συμβουλευτεί τον γιατρό ή τον διατροφολόγο του για την ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ημερησίως.
 
Οι πλανήτες καθορίζουν ή φανερώνουν την ροή της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες:
 
ΚΡΟΝΟΣ: Ο κατ’ εξοχήν βλαπτικός πλανήτης, δηλώνει το σταμάτημα των λειτουργιών, την ψυχρότητα, την νωθρότητα, την υποχονδρία, την κατακράτηση και εναπόθεση των τοξινών. Η θέση του Κρόνου φανερώνει ποιο όργανο (ή όργανα) του σώματος έχει την τάση να συσσωρεύει τις περισσότερες τοξίνες. Εάν κάνει κακές όψεις με τον Ήλιο, αυτό σημαίνει ότι η φωτιά του μεταβολισμού δεν καίει όσο θα έπρεπε και ότι πρέπει να ενισχυθεί μέσω μιας σωστής διατροφής, άσκησης, διαμονής σε κατάλληλο κλίμα, λήψη βιταμινών, κλπ. Αν κάνει κακές όψεις με την Σελήνη, αυτό είναι ένδειξη για μειωμένη ροή της λέμφου, πρηξίματα, κλπ.
 
ΑΡΗΣ: Προκαλεί λοιμώξεις, ερεθισμούς, οξείες ασθένειες, βίαιη αποβολή των τοξινών. Η θέση του Άρη δηλώνει τα μέρη του σώματος, στα οποία εντοπίζονται κάθε χρόνο οι ερεθισμοί και τα ατυχήματα. Εάν κάνει κακές όψεις με τον Ήλιο, δηλώνει μια υπερδιέγερση των μεταβολικών λειτουργιών, η οποία πρέπει να ρυθμιστεί με μια δροσερή και χορτοφαγική διατροφή, κολύμβηση και λουτρά σε δροσερό νερό, καθώς και με την βοήθεια διαφόρων καταπραϋντικών και χαλαρωτικών φυσικών θεραπειών.
 
ΟΥΡΑΝΟΣ: Διαταραχή λειτουργιών, δυσλειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, συσπάσεις. Η θέση του Ουρανού φανερώνει ποια όργανα βρίσκονται σε μια διαρκώς τεταμένη κατάσταση και χρήζουν μιας θεραπευτικής προσέγγισης μέσω φυσικοθεραπείας, μασσάζ, χειροπρακτικής, βελονισμού, κλπ. Ακόμη, φανερώνει ποιά μέρη του οργανισμού χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και την χρησιμότητα μεθόδων όπως η γιόγκα, το τσι κουνγκ ή η οζονοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αυτή.
 
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: Ατονίες, ατροφία, ελλαττωματικά όργανα, άγνωστης προέλευσης ή/και αδιάγνωστες ασθένειες. Μειωμένη λήψη οξυγόνου, διαρροή της ζωτικής ενέργειας λόγω συναισθηματικών εντάσεων. Η θέση του Ποσειδώνα δηλώνει ποια θα είναι τα σημεία εκείνα, στα οποία το άτομο θα πληγεί περισσότερο με την πάροδο των χρόνων.
 
Υπάρχουν τρεις τύποι με τους οποίους εκδηλώνεται κάποιο πρόβλημα:
 
  • Όταν ο Ήλιος κάνει κακές όψεις με τους άλλους πλανήτες, τότε υπάρχει σαφής εκδήλωση αδυναμίας, ακόμη και ασθένειας στον οργανισμό.
  • Ένας επιβαρυντικός πλανήτης, ο οποίος είναι ανάδρομος αποτελεί έναν παράγοντα έντασης στον χάρτη ενός ωροσκοπίου. Εάν ο πλανήτης δεν κάνει κακές όψεις με τον Ήλιο ή την Σελήνη, αλλά είναι απλώς ανάδρομος, αυτό θεωρείται ως μιά κατάσταση προσβολής δεύτερου τύπου. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί, μεν, να βρίσκεται σε αδράνεια, αλλά ενδέχεται να ενεργοποιηθεί από έναν άστατο τρόπο ζωής, καθώς και από τις θέσεις των προχωρημένων (progressed) πλανητών ή των διελεύσεων, παράγοντες που λειτουργούν ως μηχανισμοί που πυροδοτούν εκδηλώσεις παθογένειας.
  • Απουσία κακών αλλά και καλών όψεων, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μια χρόνιααδυναμία, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία.


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΩΔΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;
 
Ο Ήλιος φανερώνει το σφρίγος και τον μεταβολισμό ενός οργανισμού, ενώ η Σελήνη την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Σελήνη και οι όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες δηλώνουν την ροή της ζωτικής ενέργειας καθώς και των διαφόρων υγρών, της λέμφου και του αίματος μέσα στο σώμα. Μια διαταραγμένη ροή, επομένως, είναι σημάδι διαφόρων λειτουργικών ασθενειώνμ ιδιαιτέρως εκείνων που προκαλούνται ή εκδηλώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου. Η Σελήνη μας δείχνει επίσης τις διάφορες συνήθειες που παγιώθηκαν από τα πρώτα χρόνια ζωής, και οι οποίες συνιστούν κατόπιν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν διάφορα προβλήματα, π.χ., μια προσκόλληση στο στοματικό στάδιο ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει μετέπειτα στο κάπνισμα ή της υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ή προτίμηση σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές, η οποία μετατρέπεται σε διατροφικές εξαρτήσεις ή αλλεργίες.
 
Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Σελήνη φανερώνει, ακόμη, διάφορες δεξιότητες και ταλέντα, τα οποία κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες ζωές μας. Αυτοί οι ενυπάρχοντες προδιαθετικοί παράγοντες καθιστούν το άτομο ικανό να ειδικευτεί πολύ ευκολότερα σε ορισμένους τομείς δραστηριότητας απ’ ότι σε άλλους. Οι παράγοντες αυτοί, όμως, αποτελούν τα σημεία, έναντι τωνοποίων μπορούμε να προβάλλουμε ελάχιστη αντίσταση, με συνέπεια να μας προσφέρουν ελάχιστες ευκαιρίες για ψυχική ανάπτυξη. Οι δεσμοί της Σελήνης (κεφαλή και ουρά του δράκοντα) δηλώνουν το κάρμα που μεταφέρουμε από την αμέσως προηγούμενή μας ενσάρκωση, καθώς και τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ψυχή και οι οποίες μπορεί να παρεμποδίσουν ή να ευνοήσουν την ανάπτυξή της




 
Στην σημερινή εποχή, οι σχετικές με την Σελήνη ασθένειες κυριαρχούν στις αναλύσεις των ωροσκοπίων. Η Σελήνη σχετίζεται ιδιαιτέρως με τα μάτια και τις οφθαλμικές παθήσεις, εντερικά προβλήματα, κατακράτηση τοξινών μέσα στον οργανισμό, καθώς και παθήσεις που σχετίζονται με τους μαστούς, την μήτρα και το στομάχι. Οι σεληνιακές επιρροές έχουν ως συνέπεια να καθιστούν το σώμα σκληρό και άκαμπτο με την πάροδο των χρόνων. Τα άτομα εκείνα, τα οποία βρίσκονται κάτω απότην κυριαρχία της Σελήνης δεν προσηλώνονται, είναι ανήσυχα, ευμετάβλητα, επηρεάζονται εύκολα και νοσούν εύκολα από διάφορες μεταδιδόμενες ασθένειες, κρυολογήματα και γρίππη. Αν η Σελήνη κάνει κακές όψεις με άλλους πλανήτες, το άτομο έχει την τάση να αποφεύγει ή να μην κάνει καθόλου γυμναστική. Όσο λιγότερο προσβάλλεται η Σελήνη σε ένα γυναικείο ωροσκόπιο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η συγκεκριμένη γυναίκα να ζήσει υγιής και χωρίς ενοχλήσεις μέχρι το βαθύ γήρας. Ο καρκίνος, η κακοποιός αυτή ασθένεια που σχετίζεται με την Σελήνη, εμφανίζεται με πολύ μεγάλη συχνότητα στην σημερινή κοινωνία μας η οποία διέπεται από συναισθηματικές εξάρσεις που εκδηλώνονται με ύβρεις του ενός προς τον άλλο, αρνητικές σκέψεις, κακή διατροφή και βλαβερές συνήθειες. Η Σελήνη κυβερνά το ζώδιο του Καρκίνου.


ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΩ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ;
 
Σε βασικές γραμμές, η ερμηνεία του ιατρο-αστρολογικού προφίλ ενός ατόμου ξεκινά από παρατηρήσεις στοιχείων γενικού χαρακτήρα και προχωρεί σε πλέον εξειδικευμένους τομείς. Τα στοιχεία γενικού χαρακτήρα μπορεί να τα μελετήσει ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται. Οι εξειδικευμένοι τομείς αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης των μελετητών της Ιατρικής Αστρολογίας, ή και γιατρών, προκειμένου να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ακριβώς συγκεκριμένα προβλήματα υγείας του ασθενούς. Όπως και σε κάθε επιστημονικό κλάδο, έτσι και στην Ιατρική Αστρολογία δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες παρατήρησης και ανάλυσης λεπτομερειών, ωστόσο εδώ υπάρχει πάντοτε ένα φως στην άκρη του τούνελ.
 
Ξεκινήστε την μελέτη με την εξής σειρά:
 
  • Ζώδιο όπου βρίσκεται ο Ήλιος: καθορίζει το θεμελιώδες ποσό ζωτικότητας του οργανισμού και με ποιούς τρόπους μπορεί να επαυξηθεί.
  • Ζώδιο όπου βρίσκεται η Σελήνη: καθορίζει την συναισθηματική σφαίρα του ατόμου και δηλώνει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να εναρμονιστεί περισσότερο με το ηλιακό του ζώδιο, μέσω του ελέγχου πάνω στα συναισθήματά του, έτσι ώστε αυτά να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον νου και την κατάσταση της υγείας του.
  • Ωροσκόπος: σύμφωνα με μια γνώμη, το ηλιακό ζώδιο είναι ο τομέας, στον οποίο πρέπει να στοχεύετε τώρα, ενώ το ζώδιο του Ωροσκόπου δηλώνει την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η ψυχή με σκοπό την πνευματική πρόοδο του καθενός, τόσο στο άμεσο μέλλον, όσο και στην επόμενη ζωή.


ΠΩΣ ΕΞΗΓΩ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ;
Ορισμένοι οίκοι και ζώδια μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αν δεν κατανοήσει κάποιος τον τρόπο κατάταξης αυτών των χαρακτηριστικά από αστρολογικής άποψης. Μια κατηγοριοποίηση είναι αυτή των Στοιχείων, σύμφωνα με την οποία τα δώδεκα ζώδια χωρίζονται σε τέσσερεις ομάδες των τριών, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο. Έτσι έχουμε τα ζώδια της Φωτιάς, τα ζώδια της Γης, τα ζώδια του Αέρα και τα ζώδια του Νερού. Μία άλλη κατηγορία είναι αυτή των Ποιοτήτων, που βασίζεται στην τάση για αλλαγή που εμφανίζει το κάθε ζώδιο, σύμφωνα με την οποία έχουμε τρεις ομάδες των τεσσάρων: τα Κυριαρχικά (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως), τα Σταθερά (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος) και τα Μεταβλητά (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες). Οι ποιότητες διαγράφουν σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στα άτομα που ανήκουν στην αντίστοιχη ζωδιακή ομάδα. Για παράδειγμα, τα Κυριαρχικά ζώδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα που σχετίζονται με το γαστροεντερικό σύστημα και με τα νεφρά, δηλαδή με την λειτουργία της αποβολής των άχρηστων ουσιών. Τα προβλήματα της ομάδας των Σταθερών ζωδίων είναι χρόνιας και επίμονης φύσης και σχετίζονται με την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα προβλήματα των Μεταβλητών ζωδίων είναι μάλλον οξείας και παροδικής φύσης και σχετίζονται με τα νεύρα και το αναπνευστικό σύστημα. 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΖΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ;

Τα ζώδια φανερώνουν πού εντοπίζονται σωματικά οι μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης μιας ασθένειας χάρη στις αντιστοιχίσεις ζωδίων-ανατομικών μερών, οργάνων και ιστών του ανθρώπινου σώματος. Οι οίκοι αντιπροσωπεύουν τις επιρροές από το εξωτερικό περιβάλλον, ή τον τρόπο εκδήλωσης και πορείας συγκεκριμένων ασθενειών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ;
Οι πλανήτες αντιπροσωπεύουν την κίνηση των ενεργειών και των δυναμικών παραγόντων μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, ο Ήλιος, π.χ., ελέγχει την φωτιά του μεταβολισμού, η Σελήνη την κίνηση των σωματικών υγρών, ο Κρόνος την συσσώρευση των παθογόνων ουσιών, ο Δίας τα αποθέματα λίπους και σακχάρου του σώματος, ο Ερμής τις κινήσεις των νεύρων και του νοητικού δυναμικού, κλπ. Οι «δύσκολες» ή κακές όψεις είναι οι γωνιακές εκείνες σχέσεις των πλανητών, οι οποίες δηλώνουν τις εντάσεις ή τους φραγμούς στην ροή της ενέργειας όπως ακριβώς καταγράφονταν στην ημερομηνία και την ώρα γέννησης του ατόμου. Οι όψεις αυτές φανερώνουν το βασικό διάγραμμα κυκλοφορίας της ενέργειας και των διαφόρων υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο καθορίζεται από την γέννησή μας. Οι «δύσκολες» όψεις δηλώνουν τις προδιαθέσεις κάθε ατόμου για διάφορες ασθένειες και ονομάζονται «προσβολές». Αυτές είναι γνωστές ως Αντίθεση (διαφορά 180°), Τετράγωνο (90°), Σύνοδος (0°) και Κουίνκουνξ (150°).

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΜΑ;
Η αστρολογία και η ιδέα της μετενσάρκωσης είναι αχώριστες. Η αστρολογία είναι η μελέτη επαναλαμβανόμενων κύκλων και βασικών μοντέλων συμπεριφοράς σε ατομικό επίπεδο. Η λέξη «κάρμα» είναι ένας ινδουϊστικός όρος, ο οποίος  κυριολεκτικά σημαίνει «δράση», η οποία όταν ξεκινά, ακολουθεί μία προδιαγεγραμμένη πορεία ή αλλιώς διαγράφει έναν συγκεκριμένο κύκλο. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους περιλαμβάνονται οι αντιδράσεις, οι αντηχήσεις και τα αποτελέσματα τα οποία προκάλεσε η αρχική ενέργεια η επιθυμία, η οποία υπήρξε η πρωταρχική αιτία αυτής της δράσης.





Οι κύκλοι αυτοί, οι οποίοι εκδηλώνονται στην ζωή του μεμονωμένου ατόμου, συμπίπτουν με τα βασικά πρότυπα ροής της συμπαντικής ενέργειας, στα οποία αντιστοιχούν οι κινήσεις των πλανητών και των ουρανίων σωμάτων. Αστρολογία είναι η μελέτη αιτίας και αποτελέσματος αυτής της ενέργειας. Σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης, τον οποίο δίνει το American College Dictionary, κάρμα είναι «η συμπαντική λειτουργία της ανταποδοτικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους νόμους της οποίας οι συνθήκες της ζωής ενός ατόμου καθορίζονται από τις πράξεις του στην προηγούμενη ενσάρκωσή του... δόγμα των αναπόφευκτων συνεπειών». Επομένως, το κάρμα είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας, των δράσεων, των αντιδράσεων και των συνεπειών τους, όπως αυτά εφαρμόζονται στην ανθρώπινη κατάσταση. Πρόκειται για έναν κύκλο δράσης που ξεκίνησε από τις ενέργειες που έθεσε σε κίνηση το πάθος.  
 
Γυρίζοντας στον αστρολογικό χάρτη (κατά το σύστημα Tropical-Placidus) και στις θέσεις που κατέχουν σ’ αυτόν ο Βόρειος και ο Νότιος δεσμός Σελήνης, μπορεί εύλογα κάποιος να έχει την εντύπωση ότι θα εντοπίσει ένα αδύναμο σημείο στο σώμα, το οποίο θα δηλώνεται από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Νότιος δεσμός. Συχνά, αυτή είναι μια περιοχή στο σώμα, η οποία χρειάζεται είτε ιδιαίτερη περιποίηση, είτε να καλύπτεται.

Ελέγχετε τον οίκο, το ζώδιο και το μέρος του σώματος με το οποίο υπάρχει αντιστοιχία, σύμφωνα με την ακόλουθη κατάταξη:
 
ΚΡΙΟΣ/ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Κεφάλι
ΤΑΥΡΟΣ/ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΣ: Λαιμός (εσωτερικά και εξωτερικά)
ΔΙΔΥΜΟΙ/ΤΡΙΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Βραχίονες, χέρια, πνεύμονες, νεύρα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ/ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: στομάχι, στήθη, θώρακας
ΛΕΩΝ/ΠΕΜΠΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Καρδιά, σπονδυλική στήλη, μέση
ΠΑΡΘΕΝΟΣ/ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Έντερα, πέψη     
ΖΥΓΟΣ/ΕΒΔΟΜΟΣ ΟΙΚΟΣ: Νεφρά
ΣΚΟΡΠΙΟΣ/ΟΓΔΟΟΣ ΟΙΚΟΣ: Κώλον, γεννητικά όργανα, κατώτερο τμήμα της μέσης
ΤΟΞΟΤΗΣ/ΕΝΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Γοφοί, μηροί
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ/ΔΕΚΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Δέρμα, γόνατα, οστά
ΥΔΡΟΧΟΟΣ/ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Κυκλοφορικό, αίμα, γάμπες
ΙΧΘΥΕΣ/ΔΩΔΕΚΑΤΟΣ ΟΙΚΟΣ: Πέλματα
 
Ο αστρολογικός χάρτης φανερώνει τις βασικές δομές του νου (ηλιακό ζώδιο και ωροσκόπος), τις επιδράσεις από το παρελθόν (δεσμοί Σελήνης) και τα πρότυπα βάσει των οποίων εκδηλώνονται τα συναισθήματα ενός ατόμου (ζώδιο όπου βρίσκεται η Σελήνη). Ο χάρτης αποκαλύπτει ποιοι είμαστε τώρα, όπως έχουμε διαμορφωθεί από ό,τι έχουμε σκεφτεί (12ος οίκος) και έχουμε πράξει (θέσεις των πλανητών) στο παρελθόν. Κατά τη ερμηνεία του Αστρολογικού Χάρτη Σώματος και Ψυχής, σχεδόν κάθε παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει καρμικούς συσχετισμούς. Για παράδειγμα, η θέση του Κρόνου, ο οποίος συχνά ονομάζεται ως «Κύριος του Κάρμα» θεωρείται από πολλούς αστρολόγους ότι δηλώνει το κύριο καρμικό ζήτημα που πρέπει να επιλύσει το άτομο σε αυτή την ενσάρκωση. Το ζώδιο που βρίσκεται κάποιος πλανήτης, ο οίκος και οι όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες αποκαλύπτουν σε ποιόν τομέα της ζωής μας αντιμετωπίζουμε τις περισσότερες δοκιμασίες, αγωνίες, ασθένειες και απογοητεύσεις. Ο Κρόνος δείχνει τον τομέα όπου εστιάζεται το αρνητικό μας κάρμα.

Το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Σελήνη θεωρείται, κατά την καρμική αστρολογία, ότι αντανακλά εν γένει ό,τι έχουμε υπάρξει κατά το παρελθόν. Είναι η εικόνατης αφομοιωμένης εμπειρίας και προτύπων συμπεριφοράς, με τα οποία είμαστε πλέον εξοικειωμένοι. Η Σελήνη, αναλόγως του ζωδίου στο οποίο βρίσκεται, φανερώνει καρμικά πρότυπα συναισθηματικής συμπεριφοράς, τα οποία λειτουργούν είτε ως εμπόδια, είτε ως βοηθητικοί παράγοντες στην προσπάθειά μας για αυτοέκφραση και προσαρμογή με τον γύρω μας κόσμο. Εάν οι όψεις της Σελήνης με τους άλλους πλανήτες είναι ευνοϊκές (τρίγωνα, εξάγωνα, ημιεξάγωνα) οι εμπειρίες από τις προηγούμενες ζωές και αποκτημένες συνήθειες από το παρελθόν βοηθούν την ένταξή μας στην ζωή γύρω μας,




Εάν οι όψεις της Σελήνης είναι δύσκολες (αντιθέσεις, τετράγωνα, ημιτετράγωνα, κουίνκουνξ) δηλώνουν είτε μια δυσκολία στην προσαρμογή μας στις παρούσες συνθήκες ζωής, είτε ότι έχουμε μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας. Και τα δύο πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να τα μεταμορφώσουμε. Οι δύσκολες όψεις της Σελήνης δηλώνουν συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, τα οποία ήταν ιδιαιτέρως έντονα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Ο οίκος στον οποίο βρίσκεται η Σελήνη δείχνει τον τομέα στον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας περισσότερο αντικειμενικά και πού μπορούμε να συντονιστούμε με σκοπό την απόκτηση ηρεμίας.
 
Ορισμένα παραδείγματα μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεδιαλύνουμε αυτό το σημείο. Εάν οι περισσότεροι πλανήτες, ιδιαιτέρως όσοι κάνουν κακές όψεις, και συγκεκριμένα ο Κρόνος, βρίσκονται σε ζώδια του νερού, το άτομο πρέπει να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και τους τρόπους με τους οποίους τα εκδηλώνει. Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί μια μορφή πειθαρχίας στα συναισθήματα, καθώς αυτά ρέουν από το αστρικό σώμα και γίνονται αμέσως αντιληπτά, ενδεχομένως και να παρερμηνεύονται, από τους άλλους.

Εάν οι πλανήτες που πλήττονται βρίσκονται σε ζώδια της φωτιάς, το άτομο πρέπει να ελέγξει την παρορμητικότητά του και την εγωκεντρική του συμπεριφορά και χρειάζεται να αναπτύξει την αγάπη, την ευαισθησία και την υπομονή. Εάν οι επιβαρυμένοι πλανήτες είναι σε ζώδια του αέρα, το άτομο είναι ανάγκη να επιβάλλει πειθαρχία στην διαδικασία της σκέψης του, όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται (ο οποίος είναι αποσπασματικός και ασταθής), αλλά και στον τρόπο μ ετον οποίο εκφράζει τις σκέψεις του στους άλλους. Διάφορα πετάγματα της φαντασίας, ονειροπολήσεις, διανοητικές τάσεις φυγής και εξωπραγματικά σχέδια πρέπει να μετριαστούν, να εκλογικευτούν και να αποκτήσουν έναν σκοπό.

Εάν, τέλος, οι προσβαλλόμενοι πλανήτες βρίσκονται σε γήινα ζώδια, δηλώνει πολλή προσκόλληση στις σωματικές αισθήσεις, την καλοπέραση και τα υλικά αποκτήματα. Το άτομο πρέπει εντέλει να ανακαλύψει τον παράγοντα εκείνο, ο οποίος θα του δώσει την πραγματική και αληθινή εξασφάλιση, την οποία αποζητά στα υλικά αγαθά. Όπως το έθεσε πολύ εύστοχα ένας πνευματικός δάσκαλος, «το κάρμα είναι προσκόλληση». Ο γενέθλιος χάρτης δείχνει τα σημεία προσκόλλησης και εναρμόνισης και ως εκ τούτου το κάρμα μας.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΕΣΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ;


Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια πλήρη γνώση του εαυτού του μπορεί να μελετάει χρόνια όλους αυτούς τους παράγοντες, τους οποίους θίξαμε σε αυτή την παρουσίαση. Ας δούμε, όμως, ορισμένους από τους σχετικούς αυτούς παράγοντες: 
 
ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ: Το ηλιακό ζώδιο παρέχει κατευθύνσεις στο θέμα των διατροφικων συνηθειών, τις οποίες μπορεί κάποιος να ακολουθήσει άμεσα. Πιο κάτω υπάρχει ένας κατάλογος των συμβατών με κάθε οργανισμό τροφών. Ακόμη, τα Ανθοϊάματα Μπαχ, τα οποία αντιστοιχούν στο ηλιακό ζώδιο κάθε ατόμου χρησιμεύουν σε περιόδους έντονου στρες. Το Ομοιοπαθητικό Κυτταρικό Άλας είναι επίσης βοηθητικό και μπορεί να το αγοράσει κάποιος στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής. Μπορείτε να πάρετε τρεις ταμπλέτες καθημερινά επί μια εβδομάδα, και μετά μια ταμπλέτα την εβδομάδα επί ένα χρόνο, σαν τονωτικό.
 
ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ: Μας φανερώνει τα συναισθηματικώς ευαίσθητα σημεία μας σε σχέση με την συμπεριφορά μας, Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να απομακρυνόμαστε από την Σελήνη. Αντιμετωπίστε τους στρεσογόνους παράγοντες που διαγράφονται εδώ. Μάθετε να μετριάζετε ή και να εκμηδενίζετε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα που προκαλούν στρες. Διάφορες τροφές συντελούν στην ανάκτηση ή την διατήρηση της ζωτικής κυκλοφορίας των σωματικών υγρών. Μπορείτε να τις τρώτε σε καθημερινή βάση, αλλά μην ξεχνάτε τον Ελληνικό Διατροφικό Κανόνα: να μην τρώτε ποτέ το ίδιο φαγητό δυο φορές μέσα στην ίδια μέρα! Η τακτική αυτή βοηθά στην πρόληψη της εκδήλωσης αλλεργιών σε όσα λαχταράτε ή επιθυμείτε. Προτείνεται, ακόμα, η λήψη του Ομοιοπαθητικού Μίγματος Ράσι: πρόκειται για μια αρχαία ινδική φόρμουλα, η οποία βοηθά στην αποτροπή των προβλημάτων κυκλοφορίας της λέμφου καθώς και άλλων ανεπιθύμητων σεληνιακών επιρροών βάσει του ζωδίου όπου βρίσκεται η Σελήνη.
 
ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗ: Φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο κσι πως κατανέμεται η ζωτική ενέργεια μέσα στο σώμα. Υπάρχουν ορισμένα βότανα και αρωματικές ουσίες, τα οποία αντιστοιχούν στις ζωδιακές θέσεις του Ερμή. Υπάρχουν ορισμένες ουσίες που έχουν καταπραϋντική επίδραση πάνω στα νεύρα. Και πάλι όλα αυτά τα βότανα    και τις αρωματικές ουσίες μπορεί να τα βρει κάποιος στα αντίστοιχα καταστήματα. Ετοιμάστε ένα φλιτζάνι του τσαγιού από τα βότανα αυτά ή προσθέστε τα στο μαγείρεμα κάθε εβδομάδα. Αν πίνετε το αφέψημα δυο φορές την μέρα επί μια εβδομάδα ή έναν μήνα, μπορεί να θεωρηθεί ως μέθοδος αντιμετώπισης του έντονου και αδικαιολόγητου στρες. 
 
ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ: Αυτό δεν είναι μόνο το ζώδιο που ρυθμίζει τα ερωτικά ζητήματα του ατόμου, αλλά μπορεί να δείχνει τον τομέα εκείνον όπου υποκύπτει στους περισσότερους πειρασμούς. Υπάρχει μια σειρά από κατάλληλα τονωτικά συμπληρώματα, τα οποία βοηθούν στην διατήρηση μιας διατροφικής ισορροπίας. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο καθημερινό φαγητό. 
 
ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ: Αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο του σώματος, στο οποίο αισθανόμαστε διάφορες ενοχλήσεις, και στην χειρότερη περίπτωση διαρκείς και δυσάρεστες φλεγμονές, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση μιας σειράς φρούτων, λαχανικών και βοτάνων, γνωστών κάτω από τον γενικό όρο «ΑΝΤΙΦΛΟΓΙΣΤΙΚΑ» (δηλαδή, ουσίες που καταπραΰνουν την φλεγμονή). Στην Ανατολή, αυτά αποκαλούνται ως «δροσιστικές τροφές». Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και τα αντίστοιχα σε κάθε ζωδιακή θέση του Άρη ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ, τα οποία βοηθούν, στις περιπτώσεις διαφόρων μικροατυχημάτων, στην γρηγορότερη επούλωση των τραυματισμών, των κοψιμάτων και των γδαρσιμάτων.
 
ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑ: Ο Δίας κυβερνά το συκώτι καθώς και το λίπος που βρίσκεται μέσα στο σώμα. Αναλόγως του ζωδίου όπου βρίσκεται ο Δίας στο προσωπικό ωροσκόπιο, υπάρχει και το κατάλληλο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ, το οποίο μπορείτε να εφαρμόζετε περιοδικά ή ως μέρος ενός προγράμματος αποτοξίνωσης του οργανισμού.

ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ: Φανερώνει το μέρος εκείνο του σώματος, το οποίο έχει την μεγαλύτερη τάση να συσσωρεύει τοξίνες. Υπάρχουν τα αντίστοιχα ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΤΙΚΑ, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής σας. 

ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ: Δηλώνει το μέρος του σώματος με τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης σπασμωδικών συμπτωμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται με βότανα και αρωματικές ουσίες που λειτουργούν ως ΑΝΤΙΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ.

ΖΩΔΙΑΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ: Το μέρος εκείνο του σώματος, το οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσει την ζωτικότητά του, να περιέλθει σε ατονία ή αδυναμία, ιδιαιτέρως με το πέρασμα των χρόνων. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορα επιλεγμένα βότανα και αρωματικές ουσίες, συμβατές και σε αντιστοιχία με την ζωδιακή θέση του Ποσειδώνα.
 
ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ: Οι προσβαλλόμενες ή κακές όψεις των πλανητών φανερώνουν σημεία στα οποία παρατηρείται εγκλωβισμός της ενέργειας και τριβές, φαινόμενα που δηλώνουν την ανάγκη λήψης βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων.
 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΣΕΩΝ
 
Οι τέσσερεις θεμελιώδεις ανθρώπινοι τύποι καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τον αριθμό των πλανητών, οι οποίοι βρίσκονται είτε σε ζώδια του αέρα, είτε σε ζώδια της φωτιάς, της γης ή του νερού κατά την χρονική στιγμή της γέννησης. Πρωταρχικής σημασίας είναι τα ζώδια όπου βρίσκονται ο Ήλιος, η Σελήνη και ο Ωροσκόπος. Μετά έρχονται τα ζώδια όπου βρίσκονται οι Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος. Η κράση του ατόμου, λοιπόν, κσθορίζεται από τον τρόπο διάταξης των πλανητών στο γενέθλιο ωροσκόπιο. Για παράδειγμα, εάν η πλειοψηφία των πλανητών σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο, μαζί με τον ωροσκόπο, είναι σε ζώδια του αέρα, το άτομο ανήκει στην Εαρινή ομάδα. Ακολουθώντας την παρακάτω τεχνική θα μπορέσετε να διαπιστώσετε σε ποια ομάδα κράσεως ανήκετε.
 
Τα Εαρινά-Αέρινα ζώδια είναι οι Δίδυμοι, ο Ζυγός και ο Υδροχόος. Τα Θερινά-Πύρινα ζώδια είναι ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης. Τα Φθινοπωρινά-Γήινα ζώδια είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως. Τα Χειμερινά-Υδάτινα ζώδια είναι ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθύες.
 
Κατόπιν σημειώστε στην παρακάτω λίστα το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο κάθε πλανήτης και ο ωροσκόπος στο δικό σας γενέθλιο ωροσκόπιο. Δείτε σε ποιό στοιχείο ανήκουν τα περισσότερα ζώδια που έχετε σημειώσει. Αυτά καθορίζουν σε ποιά ομάδα ανήκετε κι εσείς
 
1.Ωροσκόπος:
2.Ήλιος:
3.Σελήνη:
4.Αφροδίτη:
5.Ερμής:
6.Δίας:
7.Κρόνος:

Τα περισσότερα ζώδια ανήκουν στο στοιχείο:
 
  • ΕΑΡΙΝΗ ΟΜΑΔΑ
    ΖΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ. ΑΙΜΑΤΩΔΗΣ ΚΡΑΣΗ
    Υφή της επιδερμίδας: απαλή, λεία, ελαιώδης. Δίνει μια χρυσωπή-χρυσωπή μπεζ εντύπωση, λευκό του ελεφαντόδοντου, τόνοι ροδάκινου, ροδαλά μάγουλα που εύκολα κοκκινίζουν, αχνόχρυσες φακίδες. Χρυσωπή-καφετιά απόχρωση σε εγχρώμους. Λευκό του ελεφαντόδοντου σε άτομα από την Άπω Ανατολή.
    Ι
    στοί: Ελαστικοί, καλοσχηματισμένοι, μαλακοί και χαλαροί, θερμοί, ωραία μαλλιά. Λιπώδης ιστός μαλακός και ελαστικός. Μαλλιά: Χρυσωπές ανταύγειες, κοκκινόξανθα ή κόκκινα, χρυσοκάστανα, γκρίζο του περιστεριού, λευκό της κρέμας. Μάτια: Γαλάζια, πράσινα με χρυσά στίγματα, γαλαζοπράσινα, χρυσοκάστανα Σώμα: Στενόμακρο, στενός θώρακας, μακρά, κομψά άκρα, αδύνατο
    Ε
    υνοϊκά Χρώματα: Αποχρώσεις του μπλε, λευκό του ελεφαντόδοντου, κίτρινο του λεμονιού, πορφυροκόκκινο, τυρκουάζ, γαλαζοπράσινο Δυσμενή Χρώματα: Κόκκινο Βουργουνδίας, κίτρινο, γιολετί, καφετιά
  • ΘΕΡΙΝΗ ΟΜΑΔΑ
    ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ. ΧΟΛΕΡΙΚΗ ΚΡΑΣΗ
    Υφή της επιδερμίδας: Δυνατή, αρρενωπή, ρωμαλέα. Ροδαλή ή χρυσαφένια απόχρωση, ροδαλή μπεζ, ροδαλή καφέ, ακόμα και γκριζοκιτρινωπή. Σε εγχρώμους, απαλές γκριζωπές αποχρώσεις, τόνοι ομοιόμορφου καλοκαιρινού μαυρίσματος Ιστοί: Συμπαγείς, σφιχτοί, νευρώδεις, μυώδεις, παχείς χωρία πλαδαρότητα Μαλλιά: Ποτέ κόκκινα. Γερά και με έντονα χρώματα, πολύ τριχωτό σώμα, πυκνή γενειάδα. Συνήθως ξανθά στην παιδική ηλικία, παίρνουν μια γκριζόλευκη απόχρωση σε μεγάλες ηλικίες. Καστανά, καστανοκόκκινα, κυανογκρίζα, άσπρο του μαργαριταριού, καστανόμαυρα, αποχρώσεις του γκρίζου, ξανθά πλατινέ, σκούρα ξανθά ή λευκόξανθα Μάτια: Απαλά γκριζογάλανα ή γκριζοπράσινα, καστανά, καστανοπράσινα, γαλανά με άσπρα στίγματα Σώμα: Αθλητικό, μυώδη άκρα, ευρύς, μεγάλος θώρακας, λεπτή μέση Ευνοϊκά Χρώματα: Αποχρώσεις του μπλε, τυρκουάζ, λεβάντα, δαμασκηνί, μωβ, αποχρώσεις του ροζ Δυσμενή Χρώματα: Μαύρο, χτυπητό πορτοκαλί, κόκκινο
  • ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΟΜΑΔΑ
    ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΚΡΑΣΗ
    Υφή της επιδερμίδας: Γκριζοκιτρινωπή, γκρίζα, τραχιά, με ρυτίδες. Γκριζογαλαζωπή, μουντή, σκούροι τόνοι, λευκό ελεφαντόδοντου, μπορεί να υπάρχουν φακίδες εαν τα μαλλιά είναι κόκκινα, χρυσό-μπεζ, σκούρο μπεζ (του χαλκού), χρυσοκάστανη, ροδακινί με φακίδες. Ορισμένοι Ανατολίτες και έγχρωμοι παρουσιάζουν μια καστανοκόκκινη απόχρωση με χρυσούς τόνους αλλά οι περισσότεροι ανήκουν σε άλλους τύπους χρωματισμού. Τα άτομα αυτής της ομάδας παθαίνουν εύκολα ηλιακά εγκαύματα Ιστοί: Στεγνοί, τραχείς, δυνατοί, λίπος χωρίς πλαδαρότητα Μαλλιά: Ατίθασα, πυκνά, σκούρα χρώματα, καστανά με κόκκινο του χαλκού, καστανοκόκκινα, κόκκινες ή χρυσωπές ανταύγειες, σκούρα ξανθά, σκούρα καστανά ή μαύρα, χρυσοξανθά, χρυσόγκριζα, λευκό του στρειδιού Μάτια: Σκούρα καστανά, χρυσοκάστανα, πράσινα με χρυσές ή καστανωπές φακίδες, απαλό πράσινο, γαλαζοπράσινο ή γαλάζιο του ατσαλιού, πράσινο της ελιάς, κίτρινο του κεχριμπαριού Σώμα: Πλατείς, γωνιώδεις ώμοι, ανθεκτικό, οστεώδες Ευνοϊκά Χρώματα: Ματζέντα, γαλαζοπράσινο, πράσινο της ελιάς, πράσινο του νεφρίτη, αποχρώσεις του πράσινου, κόκκινο, κλειστό μωβ, βιολετί Δυσμενή Χρώματα: Χρυσό, μαύρο
  • ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΟΜΑΔΑ
    ΖΩΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΦΛΕΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΣΗ
    Υφή της Επιδερμίδας: Λευκωπή, λευκό της κιμωλίας, φουσκωτή. Αποχρώσεις του άσπρου και του γάλακτος. Γαλακτερό δέρμα που εκπέμπει φωτεινότητα σε υγιές άτομο. Δεν διακρίνονται ροδαλές αποχρώσεις. Γκρίζο-μπεζ ή καφετιά, χρώμα ελαιώδες. Σε εγχρώμους πολύ σκουρόχρωμες ή γκριζοκίτρινες αποχρώσεις. Ιστοί: Ελαστικοί, μαλακοί, χαλαροί, πλαδαρό λίπος, στρουμπουλοί Μαλλιά: κυανόμαυρα, κλειστά καστανά ή σταχτοκάστανα, γκρίζα, ασημένια, λευκά. Μάτια: Σκούρα κοκκινοκάστανα, μαυροκάστανα, πρασινοκάστανα, γαλάζια με άσπρα στίγματα, σκούρα γαλάζια ή βιολετί, γκριζοπράσινα, πράσινα με άσπρα στίγματα Σώμα: Ευρύς και κοντός θώρακας, μακριά κοιλιά, κοντά άκρα, γεροδεμένος
    Ε
    υνοϊκά Χρώματα: Καθαρό κόκκινο, ματζέντα, πράσινο, κλειστό μωβ, βιολετί Δυσμενή Χρώματα: Πορτοκαλί, κίτρινο, καφετί, λεμονί
Οι διαφορετικοί αυτοί τύποι χρωμάτων ανάλογα με την κάθε ομάδα χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία της μόδας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοί είναι οι καλύτεροι χρωματικοί συνδυασμοί που ταιριάζουν στο κάθε άτομο. Οι συνδυασμοί αυτοί αναδεικνύουν τα θετικά στοιχεία της προσωπικής εμφάνισης και εναρμονίζουν τους τομείς της προσωπικότητας .
 
Από την άποψη της Ιατρικής Αστρολογίας, όταν ο Ήλιος βρίσκεται σε ζώδιο της φωτιάς ή του αέρα, θεωρούμε ότι η κληρονομικότητα συνδέεται περισσότερο με τον πατέρα. Όταν ο Ήλιος είναι σε ζώδιο του νερού ή της γης, περισσότερο με την μητέρα. Εάν τόσο ο Ήλιος, όσο και η Σελήνη βρίσκονται σε ζώδια του ίδιου στοιχείου, τότε εξετάζουμε ιδιαιτέρως τους κυβερνήτες του τέταρτου και του δέκατου οίκου, καθώς ο κυβερνήτης του τέταρτου οίκος συνδέεται με την μητέρα και του δέκατου με τον πατέρα.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η ομάδα στην οποία τυχαίνει να ανήκετε δεν καθορίζει την κατάσταση της υγείας σας. Απλώς, αποτελεί ένδειξη για την γενική σας διάθεση και την τάση να είστε πολύ ή λιγότερο δραστήριος. Επίσης, αποτελεί έναν γενικό οδηγό για το ποια χρώματα, πολύτιμοι λίθοι και περιβάλλοντα σας προσφέρουν την μεγαλύτερη αναζωογόνηση.
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗΣ
Αντιφλογιστικά: ουσίες που ανακουφίζουν από τις φλεγμονές
Ανθοϊάματα Μπαχ: εκχυλίσματα που φέρουν συναισθηματική σταθερότητα. Τα παρασκεύασε πρώτος ο Άγγλος ομοιοπαθητικός δόκτωρ Έντουαρντ Μπαχ.
Δεκανός: τμήμα του ζωδιακού κύκλου. Κάθε ζώδιο χωρίζεται σε τρεις δεκανούς των δέκα μοιρών ο καθένας.
Χάρα: το ποσό της προσωπικής δύναμης του καθενός
Κάρμα, καρμικός: όλες οι συνέπειες των πράξεων του καθενός ως προσδιοριστικές συνιστώσες της μελλοντικής ενσάρκωσης.
Νευρίνες: ουσίες οι οποίες έχουν μια ηρεμιστική ή καταπραϋντική επίδραση στα νεύρα.
Φωτοβιοτικός: οργανισμός που ζει μόνο στο φως.
Ράσι: ομοιοπαθητικές φόρμουλες του δόκτορος Μπαττατσάρυα, οι οποίες εξουδετερώνουν τις δυσμενείς σεληνιακές επιδράσεις.

2 σχόλια:

anastasia ioannidou είπε...

Πολύ προσεγμένο άρθρο !!

Ανώνυμος είπε...

Όλα αυτά είναι τέλεια.. Αν τα εφαρμοσουμε πάνω στο Βεδικό Ωροσκόπιο, βγαίνουν ακριβώς!